Pri kraju pripreme za Milanovićevu inauguraciju, popis gostiju definiran

Pri kraju su pripreme za inauguraciju novoizabranog predsjednika koji će prisegnuti 18. veljače. Zoran Milanović ispratit će iz ureda na Pantovčaku Kolindu Grabar-Kitarović, koja je za svoj posljednji posjet odabrala Sloveniju.

Prijateljska gesta za kraj mandata. Kolinda Grabar-Kitarović u Ljubljani je, na svojem posljednjem državničkom putovanju, sjela za stol sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. I pozvala slovensku vladu da učini isto s hrvatskim institucijama.

- Iako smo imali i imamo različite stavove o otvorenim pitanjima posebice o arbitraži, to ne znači da se trebamo postaviti na način da nećemo razgovarati, već upravo suprotno, da bi se problemi riješili o njima treba razgovarati, rekla je Grabar-Kitarović.

Slovenski predsjednik istaknuo je da je nakon odluke Hrvatskog sabora da napusti arbitražni postupak upravo u Kolindi Grabar-Kitarović imao partnera za čuvanje toliko važnog dijaloga među zemljama.

- Most između dviju država postoji i čvrst je jer je izgrađen na međusobnom povjerenju i daje osjećaj sigurnosti. Zato sam ti zahvalan za suradnju i što si za posljednje putovanje izabrala Ljubljanu, rekao je Pahor.

A do utorka, kada dužnost na Pantovčaku preuzima Zoran Milanović,  predsjednica će još samo posmrtno odlikovati kardinala Franju Kuharića veleredom Franje Tuđmana s lentom i Danicom. Odlikovanje će uručiti njegovu nasljedniku, nadbiskupu Josipu Bozaniću.

Milanović će prisegu položiti na skromnoj inauguraciji pred samo 40-ak uzvanika. Isti dan u predsjedničinom kabinetu izvršit će se i službena primopredaja dužnosti. Hrvatsku himnu otpjevat će Josipa Lisac, a nastupaju još klapa Sv. Juraj i orkestar Hrvatske vojske.


U Uredu izabranog predsjednika ističu da je popis gostiju definiran.

- To su prvenstveno uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, sadašnja predsjednica, bivši predsjednici, obitelj i članovi stožera, kaže Orsat Miljenić.

Za Milanovićem na Pantovčak stižu i novi savjetnici. Neslužbeno doznajemo da će bivši šef SOA-e Dragan Lozančić postati savjetnik za sigurnost, a umirovljeni general Marijan Mareković za branitelje. No službene potvrde još nema.

- Dakle, kako će se složiti struktura jednih i drugih, to ćete također vidjeti, ali ono što je bitno jest da će odražavati teme na koje predsjednik vidi da bi trebalo staviti naglasak u mandatu, rekao je Miljenić.

Neslužbeno se govori i o imenovanju savjetnika za energetiku, klimu, kulturu i obrazovanje. No oni, čini se, neće biti klasični zaposlenici ureda, već će samo odrađivati konkretne zadatke.