Papa nije odobrio zaređivanje oženjenih muškaraca u Amazoniji

Vatikan je objavio postsinodsku apostolsku pobudnicu pape Franje "Draga Amazonija". Papa u dokumentu ističe kako sanja Amazoniju koja se bori za prava domorodačkih naroda i koja ljubomorno čuva svoju neodoljivu prirodnu ljepotu.Poglavar Katoličke crkve pobudnicu je uputio cijelom svijetu, kako bi probudio ljubav i brigu za Amazoniju. Međutim, nije prihvatio prijedlog južnoameričkih kardinala o zaređivanju oženjenih muškaraca u Amazoniji, gdje kronično nedostaje svećenika. Takvom prijedlogu usprotivili su se konzervativni crkveni krugovi.

- O pitanju euharistije u amazonskim zajednicama naveliko se raspravljalo na sinodu, ali i izvan njega. Sveti Otac, međutim, traži širi raspon odgovora. Primjerice, da biskupi pošalju misionare u Amazoniju te ređenje većeg broja đakona. Također bi želio da se osnuje barem jedno sjemenište u kojem se domaći kandidati mogu pripremati za svećeničko zvanje, rekao je kardinal Michael Czerny, podtajnik Odjela za migrante, Dikasterij za služenje cjelovitom ljudskom razvoju.

- Postoji mnogo mogućnosti i načina kako odgovoriti na potrebu za euharistijom i sakramentima u cijeloj Amazoni, što će predstavljati važno oživljavanje čitavog crkvenog života u toj regiji, dodao je.

Silvije Tomašević, koji se večeras iz Rima javio u Dnevnik, rekao je da su reakcije ondje različite.

- Pitanja celibata, koji nije dogma, već je reguliran kanonskim zakonom, pretvorilo se u pravi referendum za i protiv ukidanja. Promatrači danas u Rimu kažu da je papa popustio pritiscima konzervativnog dijela Crkve, a nedavno je u Francuskoj objavljena knjiga kardinala Saraha uz prilog pape emeritusa Benedikta XVI. u kojoj pozivaju papu Franju da ne ukida celibat niti tamo gdje je to zatražila biskupska sinoda, odnosno na najzabitijim mjestima u Amazoniji, i to samo kod starijih oženjenih osoba. Papa Franjo nikad nije dao naznaku da bi mogao takvo što učiniti. Dapače, uvijek je govorio da je celibat božji dar, a prošle godine je u zrakoplovu na to pitanje novinarima odgovorio citirajući Pavla VI. kako će prije umrijeti nego ukinuti celibat. Ovom pobudnicom je stavljena točka na i, ali ne znači i da je zatvorena rasprava o svećeničkom celibatu, rekao je Silvije Tomašević.