Šestogodišnja Eva dočekala liječenje u Hrvatskoj

Napokon malo optimizma za obitelj 6-godišnje Eve koja ima progresivnu i vrlo rijetku Battenovu bolest. Naime, djevojčica je 3 godine na terapije putovala u Rim po lijek koji nije odobren u Hrvatskoj. A sada će ga moći primati u Rijeci.

U trenucima bolesti najbližih teško je ostati pozitivan. No obitelj ipak nalazi svijetlu točku - Evu će napokon liječiti u Hrvatskoj. Prije tri godine, kada je bolest dijagnosticirana, a lijek još bio u eksperimentalnoj fazi, primili su je na liječenje u rimsku bolnicu.

- Kad je primljena, vratili smo se kući i šta sad. Primljena je na lječenje,a nemamo financije za odlaziti. Za boraviti u Rimu. Jedini način bile su humanitarne akcije, i bez ljudi ništa. tko zna dal bi Eva uopće bila živa, Marija Rožajac, Evina majka.

- Da, nakon 3 godine eva je dočekala svoje liječenje u Hrvatskoj i izuzetno smo veseli jer smo dočekali da u svojoj zemlji možemo liječiti svoje dijete, rekao je Sead Rožajac, Evin otac.

Batenova bolest napada središnji živčani sustav. Počinje s usporenim razvojem govora, a zatim, u dobi od oko 3 godine, javljaju se epileptični napadaji. Tijek bolesti je progresivan i koban.

- Rana primjena lijeka gotovo je imperativ za daljnji uspjeh... ako je bolest već progresirala, primjena lijeka nema smisla. Tako da imamo vrlo jake medicinske kriterije, rekao je Igor Prpić, dr. med., Zavod za dječju neurologiju i psihijatriju, KBC Rijeka.

Evinim je roditeljima dolazak lijeka u Hrvatsku olakšao život, ali i samo liječenje, jer putovanja su Evi bila naporna. Sada su, kažu, unatoč teškoj situaciji, mnogo pozitivniji.

- Jesmo, sigurno. ne znam koliko odajem to na van, ali jesmo, i zahvalni smo svima koji su nas podržali i omogućili da to riješavamo na relaciji Split- Rim i sada u KBC Rijeka, rekao je Sead Rožajac, Evin otac.

A Rijeka i cijela Hrvatska tu su za Evu jer građani su već pokazali da - kad ujedine snage - učine mnogo.