Koronavirus još uvijek nema točno definirane simptome i puteve prijenosa

Na današnjem izvanrednom sastanku ministri zdravstva država članica Europske unije raspravljat će o koronavirusu. A "Koronavirus kao biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike" naziv je sutrašnjeg simpozija u HAZU.

U emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Mirjane Grahovac, o koronavirusu su govorili: prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Na početku emisije prokomentirali su najnoviji slučaj sumnje na koronavirus u Hrvatskoj, koji se jučer pojavio u Zaboku.

- Dobili smo informaciju jučer o gospodinu da se on početkom veljače vratio iz Kine gdje povremeno radi, da je sada razvio vrlo blage simptome u smislu grebanja u grlu, malo šmrcanja, bez temperature. Jutros sam razgovarala i s doktoricom Ljubičić, infektologicom, koja je potvrdila da i dalje gospodin nema temperaturu, da se ništa novo ne događa s njim, da je dobro i da je sve u redu, kazala je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

- Sumnja je postojala na temelju kriterija koji su prilično široki i osjetljivi i čovjek je u izolaciji dok se ne provjeri testiranje, dodao je dr. sc. Bernard Kaić.

Izvanredni sastanak

Što se tiče današnjeg izvanrednog sastanka ministara zdravstva članica Europske unije, dr. Markotić je kazala da sastanku predsjedava naš ministar prof. Beroš s obzirom na to da je Hrvatska predsjedateljica Vijeća Europe.

- To je jedan važan sastanak gdje se okupljaju većinom ministri zdravstva cijele Europe da bi se dogovorili o daljnjim mjerama i da bi prodiskutirali mjere koje su već postavljene u Europi, koje dijelom nisu do kraja usuglašene u cijeloj Europskoj uniji, rekla je Markotić.

Na pitanje kako se s ovom situacijom oko koronavirusa nose sami zdravstveni djelatnici, dr. Markotić je rekla da je to ozbiljna situacija.

- Za sada je najozbiljnija za kolege iz Kine i svaki dan se javljaju neke nove informacije koje je potrebno prodiskutirati. Od toga kolika je duljina inkubacije, koja je težina kliničke slike, na koji način se organiziraju službe, kako se štitimo, imamo li dovoljno zaštitne opreme, koje testove koristiti za testiranje, na koji način se postaviti prema cijeloj situaciji i na koji način ne širiti između ostaloga i paniku, a dati sve relevantne informacije, dakle puno je tema koje treba prodiskutirati rekla je dr. Markotić.

Telefonski se u emisiju uključio i dr. Ivan Lipovac, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije koji je također prokomentirao slučaj sumnje na koronavirus u Zaboku.

- Po onim kriterijima koje smo usvojili, koji su doneseni - on je bio u Kini mjesec dana, vratio se 1. veljače. Jučer je nazvao od kuće da ima simptom nekakvog sekreta u grlu što baš nije tipično za nekakve respiratorne, nije imao niti temperaturu, niti kašalj, niti grlobolju, niti kratkoću daha, ali s obzirom na tu jednu atipičnu pojavu i da je bio u Kini i da nije prošao inkubacijski period od 14 dana, ja sam ipak odlučio da ga se smjesti u izolacijsku prostoriju u sklopu opće bolnice Zabok, rekao je dr. Ivan Lipovac.

- Tijekom jučerašnjeg dana su uzeti i uzorci, odnosno brisevi pa čekamo danas da dobijemo nalaze, a do tada je i dalje pacijent u izolaciji dodao je dr. Lipovac.

Više od 50 000 zaraženih i više od 1 100 umrlih od koronavirusa

Ono što je specifično za koronavirus je da se njegovi simptomi mijenjaju.

- Od samog početka se to mijenja. U početku je za sumnju bilo potrebno da netko ima tešku respiratornu bolest s visokom temperaturom koja zahtijeva hospitalizaciju, a s vremenom se pokazalo da mogu biti i blagi oblici bolesti i da bolest mogu širiti i osobe s blagim oblicima bolesti. To se sada promijenilo na način da nije nužno da bude tako teško bolestan da zahtijeva hospitalizaciju i nije nužno da ima i temperaturu i kašalj i teškoće disanja, nego je dovoljan samo jedan od tih simptoma ili grlobolja samo, tako da se strašno zakompliciralo zapravo postavljanje sumnje, ali je puno osjetljivije sa svrhom da se svaki pa i oni najblaži oblici što ranije otkriju, kazao je dr. Kaić te dodao:

- Što se tiče prijenosa zaraze, još uvijek se za sada smatra da su putevi prijenosa bliski kontakt, jer se prenosi prvenstveno kapljičnim putem bolest. Govori se i o mogućnosti prijenosa fekalno oralnim putem što bi značilo rukama kontaminiranim, stolicom pa onda se unese tim putem. Govori se o mogućnosti indirektnog prijenosa putem kontaminiranih površina pa se dira pa unese u nos, oči, usta, ali još uvijek nije jasno koliko su efikasni bilo koji drugi putevi prijenosa osim ovoga kapljičnoga.

- Sada je više od 50 000 zaraženih jer su navodno tijekom jučerašnjeg dana više od 10 000 novih prijavili iz Kine i isto tako umrlih ja mislim da je već više od 1 100, mada ti točni brojevi su zapravo nepouzdani pa nije važno niti točno gledati, kazao je Kaić.

O tome je li vrhunac koronavirusa prošao, je li on trenutno ili tek slijedi, ne može se govoriti.

- Ne može se govoriti o nekoj dinamici obolijevanja. Jako su lijepi grafikoni koje se može vidjeti na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije po danima broj prijava iz Kine, ali to je broj prijava. To uopće ne govori o tome, taj broj ovisi o tome danu koliko su pacijenata oni testirali, jesu li testirali nekoga tko je prije mjesec dana bolovao pa su sada istestirali uzorke, jesu li proširili testiranje i na one koji nemaju simptome bolesti, rekao je dr. Kaić.

Je li Hrvatska spremna za infektivne bolesnike?

- Dobili smo veliku donaciju od Privredne banke gdje ćemo dodatno opremiti naš Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju što će sigurno pomoći. Mi smo spremni što se tiče stručnosti, ljudi, neke vrste treninga, iako treba kontinuirani trening. Za prvu navalu sigurno imamo dovoljno i dijagnostičkih retencija, imamo dovoljno za sada i opreme, međutim za nekakve viruse ni Kina nije mogla biti spremna na ovakvu situaciju i nitko na svijetu ne može biti do kraja spreman za viruse ako oni odluče napraviti veliku pandemiju s ogromnim brojem slučajeva, kazala je dr. Markotić.

- Tu onda samo stoji iskustvo i znanje s kojim ćete učiniti sve da zaštitite stanovništvo, da to stanovništvo liječite i spasite od opasne bolesti na najbolji mogući način i naravno da zaštitite zdravstvene djelatnike, dodala je dr. Alemka Markotić.

Cijeli razgovor možete poslušati u videu.