Prokrijumčarili 106 stranaca, četvorka u pritvoru, za jednim se traga

Uskok je u četvrtak, na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, pokrenuo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana te državljanke Sjeverne Makedonije koji su iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju prokrijumčarili 106 stranaca i pritom zaradili najmanje 66.500 eura.

Policija i Uskok sumnjaju da su 38-godišnjak, 51-godišnjak i 25-godišnjak od početka listopada do kraja prosinca 2019. na području Zagreba i okolice, radi zarade, dogovorili s većim brojem nepoznatih osoba nedopušteno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju.

Uskok je precizirao da je 38-godišnjak angažirao nepoznate osobe koje su strance prevozile do nedovršene sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blato ili do napuštenog skladišta u Pojatnom, dok su istodobno 38-godišnjak, 51-godišnjak i 25-godišnjak u automobilima vozili ispred njih kako bi uočili i izbjegli policijske ophodnje.

Uz to, 38-godišnjak i 51-godišnjak preuzimali su strance u napuštenom skladištu u Pojatnom i prevozili ih do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice, što je mlađi osumnjičenik naplaćivao 500, a stariji 1000 eura po osobi.

Njih dvojica su, dodaju, angažirali 49-godišnju državljanku Sj. Makedonije koja je od 29. listopada do 2. studenog 2019. smjestila 12 stranih državljana u jedan zagrebački hostel, a koje je 38-godišnjak odvezao do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice kraj Bregane. 

Ondje ih je preuzeo nepoznati vodič i pješice, mimo graničnog prijelaza, preveo u Sloveniju. Potom ih je preuzela zasad nepoznata osoba kako bi ih odvezla u druge zemlje članice Europske unije.

Prvookrivljeni 38-godišnjak za to je primio 6000 eura, drugookrivljeni 51-godišnjak 12.000, a 49-godišnjakinja zasad neutvrđeni iznos.

Osim toga, 38-godišnjak je nakon dogovora s nepoznatim sobama, zajedno sa 42-godišnjakom od 25. do 26. listopada 2019., dogovorio nedozvoljeno prevođenje 12 stranaca iz Bosne i Hercegovine preko granice u Hrvatsku.

Njih dvojica su zatim u tri navrata preuzimali strance u blizini Miholjskog i prevozili ih do napuštenog skladišta u Pojatnom, pri čemu su bili prethodnica radi uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji te su za prebacivanje stranaca primili oko 6.000 eura.

Zagrebačka policija je priopćila da je krijumčarska četvrorka nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predana pritvorskom nadzorniku, dok se za jednim okrivljenikom traga.

Kaznena prijava je podnesena Uskoku koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.