Sigurnosna konferencija u Münchenu: Grlić Radman razgovarao s Pompeom

U Muenchenu se održava tradicionalna konferencija o sigurnosti. Okuplja više od 500 visokopozicioniranih lidera, političara, znanstvenika, gospodarstvenika. Glavna tema je Otuđivanje zapada i slabljenje njegova utjecaja, a u tom kontekstu politički čelnici propitat će važnost europskog poretka obrambene suradnje. Fokus će biti i na kriznim žarištima - od Libije, preko Perzijskog zaljeva do istočne Azije.

Godišnji skup koji se održava 53. put, otvorio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasovao za Trumpov opoziv. Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem Hrvatsku predstavljaju premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao s Pompeom

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom dana se sastao i s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Razgovarali su o ukidanju viza za hrvatske građane. Jako je na dobrom putu da se to dogodi do kraja godine, kazao je Radman. Dodao je kako je bilo riječi o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o potpori SAD-a o ulasku Hrvatske u OECD.

Nakon sastanka Mike Pompeo objavio je na Twitteru kako je Hrvatska važna američka saveznica, kao i snažna zagovornica transatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana. Rekao je i da se raduje snažnijoj integraciji te regije u Europskoj uniji tijekom hrvatskog predjedanja.

U vrijeme kada svijet strahuje od širenja epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktualnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.   

Nemiri od Libije do Perzijskog zaljeva, klimatske promjene, budućnost europskog projekta i transatlantski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof koji će tri dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu. "Imamo više užasnih kriza, više strašnih nedjela nego što to uopće možemo zamisliti", rekao je uoči konferencije njezin predsjednik Wolfgang Ischlinger.

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.  Pokrenuta u vrijeme hladnoga rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".