Oporba traži odgovore o smjeni Lozančića

DORH bi trebao provjeriti i razjasniti je li istina da je Dragan Lozančić zloupotrijebio svoj položaj kako je tvrdila predsjednica, zbog čega 2016. smijenjen s mjesta šefa Sigurnosno obavjštajne agencije. Rekao je to SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

Podsjetimo, lavinu reakcija o smjeni o smjeni bivšeg šefa tajne službe Dragana Lozančića, uskoro mogućeg savjetnika novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića - pokrenula je u predizbornoj kampanji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom izjavom o korupciji u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i Lozančićevom uplitanju u izborni proces.

- Predsjednica je Lozančića optužila bez ikakvih dokaza. Ona je rukovodila sigurnosnim sustavom i ne može ne dati objašnjenje zašto je netko smijenjen već samo reći da je on radio nešto što je suprotno zakonu ili je zloupotrijebio položaj. To je bilo dovoljno osnove da DORH pokrene izvide, kaže Ranko Ostojić. Dodao je kako će čekati odgovor DORH-a , jer se treba znati zašto je otišao i da ne sugerira "što trebaju napraviti". 

- Gospodin Ostojić ima svoju agendu: Bilo bi bolje da pita tko je onu svastiku napravio na Hajdukovu stadionu. Kada odgovori na to neka se onda bavi drugim pitanjima, izjavio je u Čakovcu premijer Andrej Plenković. Dodao je kako tema vezano za Lozančića otvorena prije njegove Vlade i kao takva za njeka ona ne postoji.

Državno odvjetništvo treba biti neovisno te postupati u skladu s obvezama, dužnostima i pravilima, i to ne samo u slučaju smjene Dragana Lozančića, nego u svakom slučaju. Rekao je to predsjednik Mosta Božo Petrov. "Što se tiče uloge Mosta u Vladi 2016. godine, ja nisam ulazio u samu srž onoga oko čega su se prepirali. Zabrinjavao me način na koji je prva osoba u našoj sigurnosti trebala završiti na ulici. To je za svaku uređenu i stabilnu zemlju neprihvatljivo", dodao je.

- Situacija oko Lozančića i još uvijek aktualne predsjednice Grabar-Kitarović se mora raspetljati. To je jedan od možda najvažnijih skandala u mandatu aktualne predsjednice ili ako hoćete vlade Andreja Plenkovića, kazao je Ivan Vilibor Sinčić novinarima u Hrvatskom. Smatra kako je "tu bio niz kršenja procedura o sigurnosti i zakona te mora biti prioritet svih institucia da se to riješi do kraja.

Ranko ostojić je komentirao i navode o mogućem povlačenju Hrvatske vojske iz Afganistana. "Moram reći da je to stvar izvršne vlasti. Ovo igranje samo govori koliko se podanički postavljaju. Siguran sam da će izabrani predsjednik Zoran Milanović biti u prilici da najbolje to ocijeni i da poduzme one radnje zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem oko zaštite interesa RH", kazao je.