Dobra prilika za mlade požeške poduzetnike

Svoju prvu poslovnu priliku mladi su požeški poduzetnici ostvarili u novootvorenom poduzetničkom inkubatoru. Izgrađen je europskim novcem, a u njemu je već 14 malih tvrtki. Prostor im je u prvoj godini besplatan, a puni iznos najamnine plaćaju tek u petoj godini.

Ovo troje mladih automehaničara ima pune ruke posla. Rade tek nekoliko mjeseci, a posao, kažu - cvate.

- Kad smo pokretali posao, dosta je bilo teško naći dobar prostor, dobru lokaciju, a da je usto i jeftino, tako da smo otvaranjem inkubatora dobili tu priliku, kaže Davor Gavran.

Nije ovo samo muški posao. U ovom autoservisu svoju je priliku dobila i mlada automehaničarka koja tek svladava tajne zanata.

- Volim šarafiti, zanima me to, iako nije baš tipično za curu da ide za automehaničara, kaže Helena Sabo. Dobro joj je ovdje raditi.

- Može se puno naučiti, super je, kaže.

U ovom poduzetničkom inkubatoru priliku za posao imaju i osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposleni, ali i svi oni s dobrim idejama i inovativnim projektima. Za Roberta - prilika kakva se ne propušta.

- Pa posla mogu reći da ima, kreće graševina u Slavoniji, a mi radimo koordinaciju gradilišta, kaže Robert Knežević.

Jedini je u ovoj županiji vlasnik male tvrtke koja se bavi poslovima zaštite na radu. Kako ima samo dva zaposlenika, besplatan prostor u inkubatoru pravi mu je vjetar u leđa.

- Ukupno smo potpisali ugovore s 14 korisnika, riječ je o deset ureda i četiri hale. Pri natječaju nam je bio naglasak na proizvodne usluge i aktivnosti, ali smo pružili priliku i drugima, kaže Andreja Menđel, v. d. ravnateljice Poduzetničkog inkubatora Požega.

Posao je ovdje dobilo više od 20 mladih poduzetnika koji ostati u inkubatoru mogu pet godina. Inkubator je izgrađen europskom potporom vrijednom gotovo 18 milijuna kuna, no riječ je tek o prvoj fazi projekta.

- Mi ćemo upravo iz ovoga projekta pripremiti nekih 75 tisuća četvornih metara prostora u pozadini industrijske zone, znači vrlo, vrlo povoljno po izvrsnim uvjetima sufinancirati izgradnju budućih poslovnih subjekata, rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

A kako je zanimanje golemo, sve će biti završeno do kraja ove godine. Uz korisnike inkubatora priliku će dobiti novih 20-ak start up tvrtki s područja Požege.