Požari u dolini Neretve izazivaju nemjerljivu štetu

Na zaštićenim močvarnim područjima doline Neretve proteklih je dana buknulo nekoliko požara. Šteta na prirodnim staništima rijetkih vrsta je nemjerljiva.

Vatra i gusti dim koji katkad i sunce zakloni uobičajena su slika neretvanske doline u proteklih nekoliko dana.

- Svake godine u ovo vrijeme kad krenu jači vjetrovi, bure, nama se dešavaju požari tih ševara, trstike močvarnog dijela, kaže Jure Pilj, zapovjednik JVP-a Metković.

A močvarno područje između Metkovića i Kule Norinske na kojem buknulo nekoliko požara zaštićeno je Ramsarskom konvencijom.

- Na području delte Neretve nalazi se šest zaštićenih područja. Ovo je područje europske ekološke mreže i ujedno međunarodno Ramsar područje, kaže Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

A to znači da je da je bogato biljnim i životinjskim vrstama od kojih su mnoge doista rijetke.

- Žabe i crvi, puži, neće mu sutra doći patka, znači lovci nisu, jedino ovi što love žabe, samo ne shvaćaju da ubijaju i njih, komentira Ivica Medak iz Metkovića.

Policija nakon svakog požara obavi očevid i dosad je podnijela nekoliko prijava. Vatrogasci su stalno na terenu, ali zbog nepristupačnog područja ne mogu mnogo učiniti.

- Ovaj močvarni dio je, vidite sami, zahtjevan za gašenje, vatrogasci ne mogu prići, možemo samo stati na rubovima močvarnog dijela i zaustaviti da se ljudima ne dogodi neka šteta, kaže Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik za županiju.

Prije deset dana požar se jedne noći približio kućama u metkovskom naselju Glibuša, ali ni jednu nije zahvatio samo zahvaljujući vatrogascima i nasipu s kanalom.