Skandal u Švedskoj: Krave, laži i videovrpce

Skandal u Švedskoj. Tvrtka Arla poznata je po proizvodnji biomlijeka i zalaže se za ekološki pristup u hranidbi krava. Takav su dojam ostavljali u javnosti. A onda je otkriveno da životinje drže u nemogućim uvjetima.

Švedski proizvođač mlijeka Arla u svojim se reklamnim porukama hvali kako njegove kravice slobodno šeću i pasu travu na prostranim zelenim pašnjacima. No realnost je nešto drugo. Krave leže u vlastitim fekalijama, pothranjene su i slabe. Ali to nije slučajno otkriće, kontrole su još od davne 2010. pokazivale određene nepravilnosti, no sve do sada ništa se nije poduzimalo.

Zahvaljujući istraživačkom novinarstvu, a ne radu mjerodavnih inspekcija, otkiven je ovaj slučaj. Vlasti su podignule optužnicu protiv vlasnika farme za zlostavljane životinja i ugrožavanje okoliša. Dok se mjere poduzmu, pečati pronađu, izvještaji napišu - krave će danima, ako ne i tjednima, biti izgladnjele i bolesne.

Dok se čeka lokalna administracija, novinari su pokucali na vrata vlasnika farme koji muči životinje. Nije želio razgovarati. Švedskom proizvođaču mlijeka Arli to nije prvi skandal. 2008. u njihovu mlijeku u prahu pronađene su toksične supstancije zbog kojih je u Švedskoj teško oboljelo više od 6000 beba.