Što je u Münchenu zaključilo 800 "ključnih igrača" svjetske politike

Završila je konferencija o sigurnosti u Münchenu, vodeći svjetski forum posvećen međunarodnoj sigurnosnoj politici. Kriza Zapada kao obrambene zajednice te pozicioniranje Europske unije u svijetu koji karakteriziraju novi sukobi velikih sila, bile su glavne teme razgovora.

Na konferenciji je sudjelovalo 40 šefova država i vlada iz cijeloga svijeta, kao i 60 ministara vanjskih poslova i obrane. U hrvatskom izaslanstvu bili su voditeljica službe u Sektoru za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju, iz MORH-a Dunja Bujan i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Ovo je zapravo prestižni forum koji se tradicionalno održava od 1963. Ovdje je bilo stotine ministara vanjskih poslova te osamsto "ključnih igrača " u svjetskoj politici, analitičara i lobista. Zaključci su uvijek ti da izlazimo zreliji, izlazimo s porukama mira i stabilnosti i odgovornosti koji nas vodi u pravcu stvaranja boljeg i sigurnijeg svijeta. Svatko tko je sudionik na ovim konferencijama u prvom redu iznosi vlastita mišljenja i procjene, ali se na kraju dana vidi odgovornost i zajedništvo u očuvanju održivog razvoja sigurnosti i mira za koji smo odgovorni u svjetskoj zajednici, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Naglasio je da Amerika ulazi s optimističnom porukom u Europu i želi pokazati solidarnost. Kaže da smo vidjeli novi promjenu u američkoj politici koja želi pokazati svoju solidarnost, ojačati transatlantske veze. O Inicijativi triju mora koji je lansirala hrvatska predsjednica zajedno sa poljskim predsjednikom Dudom prije 5 godina ističe da ne treba zaboraviti da se konferencija održala 2016. u Dubrovniku na najvišoj razini.

- Treba imati na umu da se incijativom želi povezati 12 zemalja, te da inicijativu koja dolazi s američke strane Republika Hrvatska pozdravlja, kazao je Grlić Radman.

Voditeljica službe u Sektoru za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Dunja Bujan naglašava da će Hrvatska donijeti odluke vezane za smanjivanje vojnih trupa u Afganistanu zajedno sa svojim saveznicima.

- Važno je naglasiti da se ne govori o povlačenju snaga nego o adaptaciji i postupnom smanjenju snaga što će ovisiti o ishodu trenutačnih pregovora između američke administracije i talibana i to je jedan od glavih preduvjeta za takve odkuke, kazala je Bujan.

Ističe da će 12 kontingent biti upućen na redovnu rotaciju u Afganistan.

O danšnjem razgovoru s njemačkom ministricom obrane kazala je da je glavna tema razgovora bila predsjedanje Vijećem Europske unije jer nakon Hrvatske u lipnju Njemačka preuzima predsjedanje, te o jačanju bileterarnih odnosa glavnog strateškog partnera Hrvatske u području obrane.

Kazala je i da je jedna od tema bila konferencija o EU i NATO-u o suradnji koju zajedno s Njemačkom planiramo održati 9.lipnja 2020. u Splitu. Rekla je da se o nabavi borbenih zrakoplova nije razgovaralo.

Što se tiče nabave borbenih zrakoplova istaknula je da se očekuju ponude do 7. svibnja i nakon toga će se donijeti konačna odluka.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.