Posljednje pripreme za inauguraciju Milanovića

U tijeku su posljednje pripreme za sutrašnju inauguraciju Zorana Milanovića. Protokol, raspored sjedenja, glazba - sve se brusi do posljednjih detalja. Na Pantovčaku je održana generalna proba.Ovo je najskromnija inauguracija do sada i prvi se puta održava na Pantovčaku, a ne na Trgu svetog Marka.
U utorak bi ovdje trebalo biti 40-ak uzvanika, a to su premijer s potpredsjednicima Vlade, predsjednik Sabora, suci Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, obitelj Zorana Milanovića. Svi su detalji poznati pa tako i taj da bi himnu trebala otpjevati Josipa Lisac. Sutra bi Zoran Milanović trebao prisegnuti, a nakon toga će uslijediti primopredaja dužnosti. Inauguracija će se održati sutra u podne i trebala bi trajati sat vremena.

Josipović o inauguraciji Zorana Milanovića

O sutrašnjoj inauguraciji  bilo je riječi u emisiji Studio 4 s Ivom Josipovićem, bivšim predsjednikom RH. Josipović je naglasio kako mu politika koju je vodila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije bila nimalo simpatična.

- Ona je doprinijela jednoj retrogradnoj politici, jednom vraćanju Hrvatske u prošlost i napuštanju nekih europskih vrijednosti. Vodila je vanjsku politiku koja nije bila dobra kada je riječ o odnosima sa susjednim zemljama, rekao je.

Josipović je rekao kako je on skloniji varijanti inauguracije kakvu su do sada imali  svi hrvatski predsjednici, ali da Milanović ima legitimno pravo izabrati svoj koncept inauguracije.

- Da sama inauguracija nema toliku važnost kao sadržaj, pokazuje i inauguracija bivše predsjednice, kazao je.

Istaknuo je da je bilo dosta primjedbi na Milanovića kao premijera, ali i predsjednika stranke. I on sam često je kritizirao Milanovića, no on je sada, kaže, izašao s novim programom i pristupom te od njega ima velika očekivanja.

- On kao osoba ima velike kapacitete i po svojim mogućnostima, edukaciji bio je neusporedivo bolji kandidat na izborima, naglasio je.

Bivši predsjednik rekao je da je Hrvatska duboko potopljena u populizam na svim razinama i ono što je također veliki teret u Hrvatskoj je razbuktavanje korupcije.

- Predsjednik nije onaj koji može suditi nekome, ali svojim stavom može učiniti dosta u borbi protiv korupcije, naglasio je.

Rekao je kako smatra da Hrvatska napokon mora zauzeti balansirani pristup povijesti koji će povijesne teme maknuti s poprišta dnevne politike i koji će omogućiti da se bavimo životnim problemima kojih je zaista mnogo.

Naglasio je da bez dobre suradnje premijera i predsjednika nema ni dobre politike.

- Surađivao sam i s vladom HDZ-a i s vladom SDP-a i moram reći da je suradnja uvijek bila dobra. Znalo je biti čarki, ali oko važnih stvari izvrsno smo surađivali, rekao je.

Istaknuo je kako je važno da Milanović kao predsjednik izabere neke ciljeve oko kojih će biti posebno angažiran i ako na tim ciljevima poluči pomak, ostat će zapamćen kao dobar predsjednik.