Divjak: nazvao me ministar Rajčević, poziv ohrabruje za suradnju

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak održala je jutros u Ministarstvu znanosti i obrazovanja press konferenciju za novinare, koju je ranije i najavila, a koja se tiče provjere diploma iz Republike Srpske.

- Župan Čačić najavljuje tužbu protiv ministrice Divjak
- Sud potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija; Divjak komentirala odluku

Provjera tih diploma bila je na zahtjev RH, a zbog odbijanja tog zahtjeva najavljeno je da će biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

- Nedavno smo nakon prepiske s ministarstvom vanjskih i europskih poslova preko kojeg provjeravamo inozemne isprave, dobili dopis ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem prenose obavijest o odbijanju provjere isprave republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i u tom službenom dopisu koji smo dobili stoji da oni neće provjeravati, odnosno neće provjeriti ispravu za koju mi ne pokažemo da postoji opravdana sumnja da se treba provjeriti, kazala je Divjak i dodala:

- Naravno da je to situacija koja je za nas u potpunosti ne prihvatljiva, jer niti za 50, znači točan broj je 50 nevjerodostojnih isprava koje smo do sada u ovom procesu otkrili nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom, nego je jednostavno naš motiv da brinemo o budućnosti naših učenika, da vratimo i osiguramo povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja u RH koji sada prolazi kroz velike reformske procese i promjene i u sklopu toga sigurno da treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni, oni koji imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu i trebaju imati.

Kada su prije nešto više od godinu dana pokrenuli proces provjere isprava svih zaposlenih u školama, namjera Ministarstva znanosti i obrazovanja je bila da očiste sustav od varalica, kazala je Divjak.

- Bilo kakva tolerancija na varanje ili opravdavanje onih koji su zaposleni temeljem ne vjerodostojnih ili krivotvorenih dokumenata, ne postoji, nulta je tolerancija na varanje i varalice rekla je ministrica Divjak.

Postupak provjere diploma

- Radi se o vrlo jednostavnom postupku gdje tražimo odgovore na pitanje je li isprava vjerodostojna ili falsifikat. Mi ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete koji su interni postupci i nismo do sada imali problema niti s provjerom unutar Hrvatske, kako nismo imali niti s provjerom izvan Hrvatske i tu imamo suradnju država kao što su Austrija, Slovenija, Republika Srbija, kazala je Divjak.

- Vi znate i sami da smo mi u ovom procesu, među ovih 50 krivotvorina, pronašli i krivotvorinu koja je bila na ime Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Novom Sadu, prema tome to je jednostavno proces koji je dobar za sve, zato što se oni koji se krivo predstavljaju, koji su krivotvorili ispravu - izbacuju iz sustava. I to koristi, kako instituciji koja provjerava, tako i nama našemu sustavu, dodala je Divjak.

Provjerena je većina sustava

Nakon što je ovu situaciju iznijela u javnost, Divjak je rekla da ju je jutros nazvao ministar Rajčević iz entiteta Republike Srpske.

- Mi smo kod razgovora, ja sam rekla na temelju čega mi to provjeravamo, zašto radimo i jasno sam pročitala gdje se odbija suradnja na toj provjeri. On je sa svoje strane obećao da će zapravo raditi na tome da mi sve odgovore dobijemo, kazala je Divjak i dodala:

- Istina on je zadužen za visoko obrazovanje pa tu trebamo i suradnju onih koji su nadležni za predtercijarni sustav i ja mislim da tu nema uzmaka u smislu da bismo mi sada odustali od toga da se sve isprave u našem sustavu provjere.

- Više od 80 posto sustava je provjereno i mi ćemo i dalje nastaviti u tome smislu. Ovaj poziv ministra Rajčevića ohrabruje da taj, barem deklarativni izraz, da će se otvoriti put za suradnju, kazala je ministrica Divjak.

Cijelu press konferenciju ministrice Divjak možete poslušati u videu.