Hrvatski državljanin s kruzera nije pozitivan na koronavirus

Prvi od petero Hrvata zatočenih na kruzeru Diamond Princess u japanskoj luci Yokohami, 29-godišnjak koji je na kruzeru radio kao električar, danas se preko Ljubljane vratio u Hrvatsku. Iz preventivnih razloga smješten je u jučer osnovanu karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, nema simptome zaraze koronavirusom i osjeća se dobro. Testom je utvrđeno da nije pozitivan na koronavirus. Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, članova posade, koji bi, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebali biti u Hrvatskoj kroz par dana, rekao je ministar Vili Beroš za Podnevni dnevnik HRT-a.

Stigao je rano jutros, preko Njemačke i Slovenije, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja:

Smješten je u karantenu koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zašto je u karanteni, a ne u izolaciji, za Podnevni dnevnik HRT-a objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Jučer je ekspertni tim kriznog stožera Ministarstva zdravstva, s obzirom na specifične epidemiološke karakteristike na spomenutom kruzeru odlučio da se prema tim hrvatskim građanima odnosimo na jedan drugačiji, primjereniji način. Stoga je jučer osnovana selektivna karantena za takve slučajeve, rekao je.

Ministar je pojasnio i kako je hrvatski građanin, zahvaljujući međunarodnoj akciji, doletio na područje Europe tijekom noći.

- Prvo u Berlin, potom u Maribor. U Mariboru ga je dočekala naša ekipa odnosno sanitetski prijevoz s posebno educiranim timom, koji ga je preveo do Klinike za infektivne bolesti, gdje se nalazi u posebnoj karanteni, izolaciji. Prema današnjem shvaćanju, izolacija će trajati 14 dana. On je potpuno zdrav, ne pokazuje znakove bolesti. Već je testiran, te će se prema njemu postupati s adekvatnom pažnjom. On je apsolutno suglasan sa svim mjerama i mislim da je to najbolje i za njega i za njegove bližnje i za sve hrvatske građane, rekao je.

Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, oni su, kazao je ministar Beroš, još uvijek tamo sukladno odlukama japanskih zdravstvenih vlasti.

- Oni će biti u datom trenutku pušteni, potom slijedi akcija našeg Ministarstva vanjskih poslova koja je koordinirana sa sličnim institucijama u EU, te će ti hrvatski državljani također doći na područje Europe, gdje ćemo postupiti kao i s ovim mladim Hrvatskim državljaninom, rekao je.

Na pitanje kada očekuje njihov dolazak u Hrvatsku, ministar odgovara:

- Ako ne bude novih nepredviđenih okolnosti, kroz par dana.

Naglasio je i da primjer Italije, u kojoj su zabilježena dva smrtna slučaja zbog koronavirusa, pokazuje opravdanost osnivanja karantene.

Hrvatski državljanin koji je zbrinut u karanteni u Zagrebu u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima svoje obitelji, a u poruci javnosti i medijima ističe da se osjeća dobro, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.Ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je na pomoći vlastima Japana, Njemačke, Italije i Slovenije.

Na kruzeru Diamond Princess potvrđeno je čak 540 slučajeva zaraze među 3.700 putnika i članova posade. Putnici su na brodu bili stalno zatvoreni u svojim kabinama, osim što su na jedan sat smjeli izaći na palubu da udahnu svježeg zraka, no većina članova posade nije bila u karanteni jer su njihove ruke bile dragocjene da bi život na brod mogao teći.

Posada je pripremala hranu i dostavljala obroke u kabine i tako nehotice širila virus na brodu, na kojem je više od 600 ljudi bilo zaraženo potencijalno smrtonosnim virusom COVID-19. S obzirom na to da su bili u bliskom kontaktu s moguće zaraženim putnicima, članovi posade moraju provesti 14 dana u karanteni, koja počinje tek kada posljednji putnik napusti brod.