Kako utrošiti Bezosovih deset milijardi dolara na očuvanje planeta?

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu objavio je prije nekoliko dana da pokreće zakladu Bezos Earth Fund kojoj će za početak donirati 10 milijardi dolara. Zaklada će od ljeta početi ulagati u borbu protiv klimatskih promjena.

Je li to dovoljno i na što se 10 milijardi dolara može potrošiti kada je riječ o klimatskim promjenama?

Profesorica Elizabeth Robinson sa Sveučilišta u Readingu kaže da su neka rješenja već poznata, no još uvijek se nisu počela realizirati, piše BBC.

Robinson, stručnjakinja za ekološku ekonomiju, smatra da bi novac trebalo iskoristiti tako da se vlade uvjere u to da treba prestati financirati fosilna goriva, koja proizvode ugljikov dioksid i zagrijavaju naš planet.

- Morali bismo početi ulagati u čistu energiju umjesto u onu sličnu obnovljivoj. Ako to učinimo, već smo obavili više od pola posla, rekla je.

Britanska vlada prošle je godine najavila sklapanje sporazuma s vjetroelektranama kako bi se zajamčilo da 30 posto električne energije do 2030. dolazi od vjetra s pučine.

I Seamus Garvey, stručnjak za energetiku na Sveučilištu u Nottinghamu, smatra da je obnovljiva energija ključna. Tvrdi da je tehnologija dostupna, no smatra i da bi morala "pojeftiniti" kako bi se ljudi njome mogli koristiti. "Govorimo o fleksibilnosti električne energije". Predlaže kombiniranje solarne i energije vjetra kako bi sve moglo funkcionirati tijekom cijele godine.

S obzirom na to da se mnogo govori o utjecaju automobila i zrakoplova na životnu sredinu, Robinson predlaže da se novac utroši na usavršavanje prometnih sustava.

Garvey vjeruje da se treba angažirati i na razvoju poljoprivrede jer ona u velikoj mjeri pridonosi globalnoj emisiji stakleničkih plinova.

Je li 10 milijardi dolara dovoljno?

Jeff Bezos
vlasnik je Amazona, jedne od najvećih tvrtki  na svijetu, čiji je korporativni ugljikov otisak u 2018. iznosio 44,4 milijuna kubnih tona. Riječ je o međunarodnom terminu i korisnom podatku koji upućuje na to kakav utjecaj na okoliš imaju staklenički plinovi.

- Jeff Bezos ne može sam riješiti klimatske probleme s 10 milijardi dolara. To je velika svota novca, no nije dovoljna čak ni za prebacivanje na drugu vrstu energije u Velikoj Britaniji, kaže Garvey.

Smatra da bi taj novac mogao potaknuti vlasnike ostalih velikih tvrtki da pridonesu očuvanju okoliša. Naime, osnivač Amazona obećao je da će financirati znanstvenike, aktiviste i sve one čiji rad pomaže u očuvanju biološke raznolikosti, prirode i općenito dobrobiti našeg planeta.

- U misiji spašavanja Zemlje bit će potreban kolektivan napor velikih kompanija, malih kompanija, država, globalnih organizacija i pojedinaca, napisao je Bezos.

Robinson smatra da sve velike kompanije poput Amazona imaju moralnu obvezu baviti se klimatskim promjenama jer ostvaruju veliku zaradu pa im takva obveza ne bi trebala teško pasti.