Bernardić traži raspisivanje izbora, Bačić tvrdi da većina nije upitna

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je sa saborske je govornice ustvrdio da su ključne državne institucije - Hrvatski sabor i Državno odvjetništvo u krizi, zbog čega treba odmah raspisati parlamentarne izbore. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio da vladajuća većina nije upitna.

Teške riječi u Saboru - odgođeno glasanje

- U zemlji vlada kriza ključnih institucija i nitko više ne može kontrolirati što će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore, poručio je Bernardić iznoseći stajalište SDP-ovih zastupnika na slobodnu temu nakon što je Sabor odgodio glasovanje o 20-ak točaka, a glavni državni odvjetnik ovoga tjedna podnio ostavku. Zahtjev za raspisivanjem izbora obrazložio je time što drugi petak zaredom vladajući nemaju većinu za glasanje, kao i time što je DORH ostao obezglavljen ostavkom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Esih o slučaju Jelenić: Hrvatska je talac interesnih skupina

Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) također se osvrnula na Jelenićevu ostavku, naglasivši da očito nitko neće odgovarati što se zakonodavnom i obavještajnom sustavu potkrala greška kao što je propuštanje sigurnosne provjere glavnog državnog odvjetnika.

- Danima slušamo što u Saboru, što u medijima, analize o tome kako je Jelenićeva masonerija velika opasnost za neovisnost pravosuđe da bi na kraju on bio 'drakonski' kažnjen time što će biti zamjenik glavnog državnog odvjetnika, rekla je Esih.

Napomenuvši kako riskira da ju se opet nazove "ognjištarskom desničarkom" ili "teoretičarkom zavjere", upitala je kakva je razlika između tajnih masonskih loža, tajnih jugoslavenskih službi i udruga civilnoga društva koje financiraju strane vlade i organizacije. Sve su to, kaže, interesne skupine kojima je jedini cilj postizanje i zadržavanje postignutih pozicija radi stvaranja određene dobiti na račun države. U njima vidi i ključni uzrok štete koju Hrvatska trpi već desetljećima, pod zajedničkim nazivnikom "balkanskog klijentelizma" -  sprege politike, korumpiranog pravosuđa i bogatih skorojevića.

Bulj: Izbori će pokazati kako se u Hrvatskoj živi

Miro Bulj (Most) rekao je kako je vladajuća većina u petak napravila igrokaz oko izglasavanja zakona o popisu stanovništva, na kojemu će se 2021. i statistički vidjeti što su napravili od Hrvatske.

Neprirodna koalicija HDZ-a sa SDSS-om Milorada Pupovca, HNS-om, Tomislavom Sauchom i Milanom Bandićem provodila je, kaže Bulj, politiku iseljavanja stanovništva poput one 60-ih godina u Jugoslaviji, samo što sada odlaze cijele obitelji. Elitama koje vode državu poručio je da će im izbori biti "indigo koji će pokazati kako ljudi u Hrvatskoj katastrofalno žive zbog njihove politike". Nismo provodili politiku zaštite isključivog gospodarskog pojasa, a od ove godine stranci mogu kupovati poljoprivredno zemljište. Uvozimo hranu za tri milijarde eura dok naši poljoprivrednici odlaze u Irsku saditi krumpir. To je igrokaz političke oligarhije koja je dotukla hrvatski narod, rekao je Bulj poručivši kako tome treba reći - dosta.

Bačić: Većina nije upitna

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio da vladajuća većina nije upitna. Kad je riječ o popisu stanovništva, istaknuo je da su svi dosadašnji, od 1991., provedeni na isti način te da se nije povećao ni smanjio doseg prava pripadnika nacionalnih manjina.

Objasnio je da su se na svim dosadašnjim popisima državljani Republike Hrvatske izjašnjavali o samo jednom materinjem jeziku i mogli su slobodno reći koji je to jezik. Predsjednik Kluba HDZ-a uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njhovih redova. 

Na novinarsku opasku da su manjine time nezadovoljne, Bačić kaže da su zbog toga i zatražili konzultacije.

- Vidjet ćemo kad se oni o tome izjasne u idućih nekoliko dana. Onda ćemo nastaviti glasovanje i o točkama koje ćemo raspraviti ovaj tjedan, najavio je, odbacivši tezu da zastupnici manjina ustrajavaju na amandmanima strahujući od manipulacije popisom.

- Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru, poručio je.

Kovač: Tužno i žalosno 

- Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru pokazali su kako vide suradnju s premijerom Andrejom Plenovićem, ovo je tužno i žalosno, ocijenio je novonastalu situaciju saborski zastupnik i kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač. Naveo je kako je prije nekoliko dana premijer pozvao kolege iz Opcije za promjene i njega da se izjasne  o tome kako vide suradnju s nacionalnim manjinama.