Djevojčicu Fatimu iz Meksika odveli iz škole i ubili

Dvije trećine Meksikanki starijih od 15 godina, prema UN-ovim podacima, doživjele su neki oblik nasilja. Meksiko ima najvišu stopu femicida među latinskoameričkim zemljama. Prema službenim statistikama, ondje svaki dan nasilno umre čak 9 žena.

Stotine ljudi pridružile su se roditeljima i rođacima ubijene 7-godišnjakinje Fatime Cecilie Aldrighett dok su njezin lijes nosili od obiteljske kuće do posljednjeg počivališta.

- Bit će najtužnije kada je pokopaju, izbgubljen je život nedužne djevojčice, rekao je Guuillermo Anton Godinez, Fatimin djed.

Fatimu su posljednji put vidjeli živu 11. veljače. Kamere su zabilježile kako je iz škole odvodi zasad nepoznata žena. Nekoliko dana poslije pronašli su njezino tijelo zamotano u plastičnu vreću na gradskoj periferiji, ali uzrok smrti još nije objavljen. Obitelj sumnja da je žrtva trgovine organima.

- Treba štiti život, razgovarati i pomoći slabima, kakva je bila Fatima, poručio je Andres Vargas Pena, biskup Xochimilca.

Gradske vlasti obećale su da će pooštriti pravila o tome tko dolazi po djecu u školu te da će ubuduće početi potragu za djecom čim roditelji ili učitelji prijave njihov nestanak. U Fatiminu slučaju cijeli se dan čekalo otvaranje službenog dosjea nestale osobe i tek je nakon toga počela potraga.

- Kada vidimo dijete moramo pričekati njegove roditelje, jer nitko ne bi volio da se to i njemu dogodi, istaknula je Saira Dia, susjeda Fatimine obitelji.
Istraga je u tijeku i tužitelji nude nagradu od oko 108 tisuća dolara za informacije o počiniteljima zločina, a posebno o nepoznatoj ženi s ove snimke koja odvodi Fatimu.

- "Želimo pravdu!", poručili su građani na prosvjedu.

Građani su prosvjedovali ispred Fatimine kuće i škole tražeći pravdu, no njezina smrt samo je pojačala bijes zbog ubojstava djevojčica i žena u Meksiku.

Fatima je ubijena samo nekoliko dana nakon što je 25-godišnju Ingrid Escamillu ubio njezin 46-godišnji partner. Poslije uhićenja priznao je da je Ingrid izmasakrirao nožem, a zatim dijelove njezina tijela bacio u kanalizaciju.

- Ovo je veoma tužno, jer svi mi imamo djecu. Ova nemoćna djevojka bila je sama s luđakom, rekla je Elisa Hernandez, prosvjednica.

Miješali su se tuga i bijes. Podignutih, stisnutih šaka, uz minutu šutnje, poručivale su: "Sve smo mi Ingrid."

U dijelovima grada prosvjedi su prerasli u nerede.

Posebno su eskalirali nakon što su Escamilline fotografije osvanule u novinama La Prensa, uz naslov da je za ubojstvo kriv Kupid.

Lani je u Meksiku ubijeno 3825 žena, 7% više u odnosu na godinu prije. U proteklih 5 godina - broj ubojstava porastao je za više od 130%. Postao je to ozbiljan politički teret predsjedniku Obradoru.

Obrador je rekao da će se krivci za ubojstvo 7-godišnje Fatime pronaći, ali nije propustio prosvjednike optužiti za odvraćanje pozornosti s njegovih socijalnih mjera. Za većinu problema koji tište današnji Meksiko - porast nasilja, siromaštvo i korupciju - najčešće krivi politiku prošlih vlada.

- Dogodila se dekadencija, progresivno se degradiralo, a to je povezano s neoliberalnim modelom, ovo se ne riješava samo policijom, zatvorom ili čvrstom rukom, moramo se uhvatiti srži problena. To je novčano blagostanje i blagostanje duše, rekao je Andres Manuel Lopez Obrador, predsjednik Meksika.

U Meksiku žene čine 60% stanovništva. Vlade dolaze i odlaze, ali zločini i nasilje nad ženama, posebno silovanja, problemi su na koje aktivisti upozoravaju godinama, bez rezultata. Obrador, koji je na vlasti 14 mjeseci, obećava da će to pitanje postati prioritet. S obzirom na prijašnja iskustva, ne iznenađuje što gotovo nitko u to ne vjeruje.