HGSS slavi 70. rođendan, iza njih je tisuće intervencija

Makarska gorska služba spašavanja jučer je imala akciju spašavanja mladog, ne pripremljenog planinara koji je ostao visjeti između stijena na visini od 40 metara. To je samo jedna od tisuće akcija HGSS-a koji ovih dana obilježava 70 godina postojanja.

Posao im uvelike olakšavaju psi, poput Baltazara, border Collija koji je potražni pas HGSS-a. Osam mu je godina, od drugog mjeseca su ga obučavali i jedan je od najboljih potražnih pasa u Hrvatskoj a i šire, rekao je Neven Putar iz HGSS-a.

HGSS u prosjeku ima jednu, do dvije dnevne akcije rekao nam je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Jučerašnja akcija na makarskom području je bila jedna obična i svakodnevna akcija, no važno je istaknuti da je bila besplatna. Kao i sve akcije GSS-a.

Cijela služba se bazira na sistemu volonterizma. Svi naši članovi su volonteri, za sve naše akcije, potrage ljudi daju svoje slobodno vrijeme odnosno volonterski rad, objašnjava Granić.

Mi tražimo osobe koje nestaju u ne urbanom području, ne tražimo osobe koje nestaju u gradu - za to su nadležne druge službe, objašnjavaju.

HGSS reagira svaki put kad je potrebno upotrijebiti specijalističko znanje ili opremu kojom mi raspolažemo, rekao je pročelnik HGSS-a.

2017. godine dobili su nagradu za najbolje komunikatore godine, no pravog komunikatora zapravo nemaju. To sve rade članovi, koji imaju dobre ideje, a pronašli su i model kako to prezentirati građanima.

Često su ironični u svojim komentarima, komuniciraju putem društvenih mreža.

U jednoj takvoj obratili su se ljudima koji prijavljuju nestanak svoje rodbine. Objava je glasila: Kada ste se zadnji put čuli sa svojom rodbinom treće dobi, a da to nema veze s nasljedstvom?

Javnost je zbog toga zapamtila tu objavu i možda je ona potakla nekoga da nazove svoju rodbinu, rekao je Putar. Što su time htjeli postići? Prvo da poruka dođe do onoga do koga treba doći a vjerojatno smo i smanjili broj intervencija kada se nas zove, objašnjava.

Turisti u japankama, roditelji koji vode djecu u šetnju na zaleđeno jezero... pogledajte što su još otkrili pripadnici GSS-a u Studiju 4.