Bez potvrde o pranju novca u Zagrebačkoj banci

I dalje nema službenih reakcija na medijska nagađanja da je u Zagrebačkoj banci bilo pranja novca.

Ostavke u Zagrebačkoj banci

Uz informacije da se radi o ruskom novcu, pojavila se i ona da je riječ o transakcijama talijanskih vlasnika banke. Iz HNB-a, ali i Ministarstva financija u sklopu kojeg je i Ured za suzbijanje pranja novca i borbu protiv terorizma, novinari su na upite dobili samo načelne odgovore.

Ni danas HNB ne otkriva što se to događa u Zagrebačkoj banci. Ne smiju, kažu, otkriti ni što je dosad utvrdila njihova kontrola. Samo načelno guverner objašnjava koje su posljedice ako se u nekoj banci otkrije pranje novca.

- Donose se mjere koje podrazumijevaju poboljšanje sustava  u bankama za provjeru i signaliziranje pranja novca, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Sve što HNB utvrdi u nadzoru banaka, pa tako i u Zagrebačkoj banci, prosljeđuje Prekršajnom sudu.

- Kazne u slučaju neadekvatnih sustava su financijske i u principu ih izriče sud, govori guverner.

Ni ministar financija, kaže, ne može komentirati konkretan slučaj , ali ističe da u Hrvatskoj sustav funkcionira dobro.

- Sustav koji je oformljen u Republici Hrvatskoj, već više od dva desetljeća radi i funkcionira na adekvatan način. Hrvatska je na međunarodnoj razini također prepoznata kao zemlja s dobrim rezultatima i općenito sustavom sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, istaknuo je Zdravko Marić, ministar financija.

Na konkretne i službene odgovore je li u Zagrebačkoj banci doista bilo pranja novca, te tko je za to odgovoran, javnost će morati pričekati dok ne završi dugotrajna, složena i tajna procedura koju vodi HNB, a dovršava Prekršajni sud.