Migrantska kriza je prioritetni problem EU

O mogućoj eskalaciji migrantske krize razgovaralo se u Budimpešti gdje se hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman susreo s mađarskim kolegom Peterom Szijartomm. Migrantsku krizu istaknuli su kao prioritetni problem Europske unije.

- Turski mediji: Stotine migranata idu prema EU

Prva fizička ograda nalazi se ovdje u Mađarskoj. Ako Turska otvori svoje granice, ovdje će se naći nekoliko stotina tisuća ilegalnih migranata. Mi nećemo dopustiti njihov ulazak, ali bilo bi bolje da se izbjegne takva situacija. Bruxelles ne bi trebao, kao posljednjih godina, samo pričati već i raditi na podizanju infrastrukture koja može zaštititi vanjske granice Europske unije rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

To je jedan veliki izazov za Europsku uniju. I Europska unija mora imati instrument kako se zaštititi, a slažem se, ne samo na ovoj verbalnoj razini, da mi u Europskoj uniji o tome razgovaramo bez da imamo konkretna rješenja. I to je veliki izazov koji nas dakako čeka rekao je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Podsjetimo, Turska je najavila da će pustiti izbjeglice sa svojeg teritorija prema Europi nakon što su na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika. Poginuli su u napadima sirijske vojske, podupirane Rusijom i Iranom. Glavni tajnik NATO-a i američki State Department izrazili su potporu Turskoj kao vojnoj saveznici te osudili napade Sirije, optuživši za njih i Rusiju.