BDP raste 22. tromjesečje za redom

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku BDP je u četvrtom tromjesečju 2019. veći za 2,5% u odnosu na isto tromjesečje 2018.

To je nešto sporiji rast nego u prethodnom razdoblju kada je rast bio 2,9% ali i već 22. tromjesečje stalnog rasta gospodarstva. Cijela prošla godina imala rast od gotovo 3% u odnosu na 2018. godinu. 

Iz priopćenja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića navodi se da su "rezultati Državnog zavoda za statistiku potvrda da hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste po stopi od oko 3%, ali na zdravim temeljima... Vlada RH nastavlja predano provoditi strukturne reforme na svim razinama."

- Dobro je da imamo konzistentne i vjerodostojne, kredibilne projekcije, bilo kada govorimo o analitičarima i relevantnim međunarodnim financijskim institucijama ali i Vlade, odnosno Ministarstva financija, rekao je ministar financija Zdravko Marić. 


- Rast BDP-a od 2,9% u 2019. godini još uvijek nije na razinama koje priželjkujemo i koje moramo doseći ako želimo sustići konkurentne zemlje, naročito ako uzmemo u obzir da smo tek sad došli na realnu razinu BDP-a iz 2008. No, dobar je pokazatelj da idemo u pravom smjeru jer rastemo na krilima svih kategorija domaće i inozemne potražnje, pri čemu treba posebno istaknuti relativno visoku dinamiku rasta investicija, komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Također treba istaknuti i usporavanje rasta uvoza u odnosu na prethodnu godinu što je ostavilo veći prostor za rast domaće proizvodnje roba i usluga. Posebno veseli činjenica da je Hrvatska u prošloj godini bila među samo četiri članice EU koje su zabilježile dinamičniji rast BDP-a u odnosu na 2018. godinu što daje dodatnu težinu ostvarenom rezultatu, rekao je.