Schinas traži hitan sastanak ministara unutrarnjih poslova EU-a

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, glavni europski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je u nedjelju od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji se žele domoći Europe.

Turska: Pustili smo više od 75 tisuća migranata prema EU-u

Schinas se obratio hrvatskom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, napisao je Schinas na Twitteru. Dodao je da se konzultira s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen i grčkim premijerom Kiriakos Micotakisom.
Europska agencija za nadzor granice Frontex objavila je u nedjelju da šalje pojačanja i da je podigla razinu uzbune na grčko-turskoj granici, gdje tisuće migranata pokušavaju ući u EU.

Frontex u svom priopćenju navodi da pažljivo prati situaciju na grčkoj i bugarskoj granici s Turskom. Frontex je rekao da nadgleda i situaciju na Cipru, članici EU čiji sjeverni dio kontrolira Turska.

Turska je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.

Grčki službeni izvori objavili su da je do sada uhićeno nekoliko desetaka migranata nakon ilegalnog ulaska u zemlju i da se u većini radi o migrantima iz Afganistana, Pakistana i Somalije, a ne iz Sirije.

Prema UN-u na tursko-grčkoj granici oko 13.000 migranata čeka na prolaz.
Grčki vojnici i policija pojačali su svoje patrole duž granice.

Stanje na bugarsko-turskoj granici u nedjelju je mirno i bugarska vlada tvrde da je nije prešao nijedan ilegalni migrant. Bugarska je u petak na granicu s Turskom rasporedila dodatne snage a Karakačanov je najavio slanje dodatnih do 1100 vojnika u slučaju potrebe.