Grlić Radman: Pozitivno izvješće EK-a o napretku Sjeverne Makedonije važan događaj

Pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Sjeverne Makedonije važan je događaj i znak da ona ide u dobrom smjeru, ocijenio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je bio u službenim posjetima Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

-
EK: Preporuke za otvaranje pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom

Europska komisija objavila je izvješća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije u području vladavine prava, ponovivši svoju raniju preporuku da obje zemlje zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora.

Grlić Radman razgovarao je u Skoplju sa svojim kolegom po dužnosti Nikolom Dimitrovim o proširenje EU-a i europskom putu Sjeverne Makedonije, a njegov posjet poklopio se s objavom izvješća o napretku.

Hrvatski ministar ocijenio je to izvješće "vrlo važnim događajem" i "pozitivnim znakom" da Sjeverna Makedonija ide u dobrom smjeru.

- Upravo to je razlog moga dolaska danas u Skoplje kako bih jasno poručio da Hrvatska snažno podupire donošenje pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka s Dimitrovim.

Kazao je kako donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom vidi kao uvod u sastanak na vrhu koji će se održati u svibnju u Zagrebu i koji je "ključni cilj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a".

- Nama je želja da ovaj summit bude prekretnica u odnosima EU-a i zemalja zapadnog Balkana i da pokaže jasan put svim državama jugoistočne Europe u narednih 10 godina, istaknuo je.

Grlić Radman je podsjetio da je Hrvatska uspjela uz potporu europskih partnera temu proširenja vratiti među prioritete Europske unije.

- Nastavak politike proširenja utemeljen na dosljednom ispunjavaju kriterija od ključne je važnosti za sigurnost i stabilnost cijele JI Europe, istaknuo je.

On je izrazio i želju da Sjeverna Makedonija što prije postane punopravnom članicom NATO-a te da u tom okviru Skoplje i Zagreb nastave graditi partnerski odnos.