Sasvim drukčija knjiga, sasvim drukčijeg Pape

Nakon knjiga Oče naš i Zdravo Marijo, objavljenima u više od pedeset zemalja, papa Franjo u svojoj trećoj knjizi, nastaloj u razgovoru s paterom Markom Pocom, osvrće se na molitvu Vjerovanje.

Knjiga će sutra imati svjetsku promociju u Italiji, a Hrvatska je jedina zemlja u kojoj će biti istodobno objavljena na hrvatskom jeziku.

- Bolje biti ateist nego licemjerni katolik - rečenica je koju se nitko prije pape Franje nije usudio javno izgovoriti, aludirajući na one kojima je vjera samo paravan iza kojeg se krije sasvim suprotan život. Da bi ljudima protumačio što uistinu znači vjerovati, Papa se u ovoj knjizi ne služi, kako sam ističe, apstraktnim teorijama o Bogu, nego to čini jednostavnim jezikom, razumljivim i vjernicima i onima koji to nisu.

- Jer svatko se pita o smislu života, ne čemu vlastiti život temeljiti i je li ovaj svijet stvoren sasvim slučajno ili postoji neki kreator i ljubav iznad svega ovoga, govori Petar Balta, urednik hrvatskog izdanja.

- Knjiga je, zapravo, jedan neformalni razgovor gdje papa na temu apostolskog vjerovanja malo po malo objašnjava stvari iz, kako on to kaže, životnog iskustva, ali jednostavno i pristupačno da svako može razumjeti, naglašava Mihovil Korkut, ravnatelj izdavačke kuće Saleziana.

Tako, primjerice, raj, čistilište i pakao za Papu nisu geografska mjesta, nego stanja koja čovjek prolazi kroz život, ali i kroz odnos s Bogom. Dotiče se populizma, političara, korupcije kao jednog od najtežih društvenih grijeha, ali i praštanja koje, često, zbog ponosa izostane.

- Njegova je poruka tako bliska jer govori svakom čovjeku, svakom srcu i svakom životu, tako da se može nešto naučiti o Kristu, Bogu i poruci ljubavi koja je za svakog čovjeka, govori Korkut.

Ova knjiga razgovora o Bogu i njegovu milosrđu prema svakom čovjeku, sutra će osvanuti u knjižarama diljem Italije, a jedino hrvatski izdavač Verbum dobio je ekskluzivno pravo da je istodobno objavi u Hrvatskoj. Od marketinške dobiti mnogo je važnija ona duhovna, za papu Franju, jedina poruka koju neumorno odašilje svijetom.