Borrell iz Zagreba podržao stvaranje sigurne zone u Siriji

U Zagrebu je održan drugi dan neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije.

- Reporteri HRT-a s obje strane grčko-turske granice
- Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u dvorcu kod Zaprešića
- Hoće li Putin i Erdogan dogovoriti primirje na sjeveru Sirije?
- Erdogan postavio uvjete za kraj migrantske krize

- Eskalacija sukobu u Idlibu, moguć izravan sukob Rusije i Turske

Glavne teme su bile prioriteti Europske Unije na području obrane i sigurnosti te suradnja s NATO-om.

U fokusu je bila i situacija u Siriji te na tursko-grčkoj granici.

Šef europske diplomacije Josep Borrell podržao je u četvrtak ideju stvaranja sigurne zone na sjeveru Sirije, uslijed eskalacije sukoba koja je raselila dodatnih milijun ljudi i zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.

- To je dobra inicijativa... Želimo li stati na kraj bombardiranjima koja prijete civilima moramo stvoriti tampon zonu u zračnom prostoru kako bi izbjegli daljnje napade, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku novinarima u Zagrebu.

Naglasio je da je to njegovo, a ne službeno stajalište Unije koja o zoni zabrane letenja tek treba raspraviti.  

Da je nužno hitno prekinuti stradanje civila smatra i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

- Bitno je da se zaustavi nasilje, rat, a onda treba tražiti političko rješenje. EU je angažirana i na tome se radi, rekao je.

Stanje na sjeveru Sirije zaoštrilo se zbog ofenzive sirijske vojske u pokrajini Idlib, zadnjem uporištu pobunjenika odakle je zbog ofenzive izbjeglo novih milijun ljudi.

Od otvaranja granice krajem prošlog tjedna tisuće migranata pohrlile su prema tursko-grčkoj granici u nadi da će ući u Grčku koja drži vanjsku granicu EU-a. 

O krizi u Siriji raspravljali su europski ministri obrane na neformalnom sastanku u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

Na dvodnevnom sastanku je bio Borrell, a prvog dana u srijedu i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.Europi treba zajednička strateška kultura

Visoki europski dužnosnik smatra da EU ne može sama uvesti zonu zabrane letenja, ali zemlje članice mogu na to utjecati kroz druge međunarodne organizacije.

- Mnoge članice su u NATO-u, u Vijeći sigurnosti UN-a. EU ne može o tampon zoni odlučiti samostalno, ali možemo izvršiti utjecaj u mjestima na kojima se o tome odlučuje, rekao je Borrell.

Istaknuo je da je kriza u istočnom Sredozemlju prilika da Europa počne djelovati zajednički, snažnije i neovisnije o transatlanskim saveznicima.

- Potrebna nam je zajednička strateška kultura. Moramo shvatiti da postoji određena nerazdvojivost prijetnji, neovisno dolaze li s istoka ili juga, istaknuo je.

I Krstičević je za koordinirano djelovanje EU-a i NATO-a, ali smatra da Unija mora biti brža u reakcijama na svjetske krize.

- EU ima niz alata za djelovanje i ako želi biti globalni akter moramo biti brzi i fleksibilniji, rekao je hrvatski ministar.

Memorandum o osnivanju multinacionalnog divizcijskog zapovjedništva

Na marginama sastanka hrvatski ministar obrane i njegov mađarski kolega Tibor Benkő potpisali su memorandum o osnivanju multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu.

Na čelu toga zapovjedništva bit će hrvatski general, a ministar Krstičević smatra da je to značajan korak u jačanju ne samo hrvatske i mađarske vojske nego isto tako i cijelog NATO-a, izvijestio je novinar HRT-a Gordan Žvanović.

- Potpisivanjem memoranduma šaljemo poruku da smo ozbiljni saveznici i da preuzimamo odgovornost za europsku obranu. Očekujemo da će zapovjedništvo međunarodne divizije Centar u bliskoj suradnji s njemačkim konceptom vodećih nacija uskoro postati NATO struktura snaga što nam je želja, rekao je ministar obrane RH Damir Krstičević.