Više od 130.000 osnovnoškolaca nema školskog psihologa

Više od 130 tisuća učenika osnovnih škola nema svog školskog psihologa, upozoravaju riječki znanstvenici. Brojne škole godinama čekaju zeleno svjetlo resornog ministarstva, a prilika za to je mjera za zapošljavanje pripravnika. Zaposleno je 100 mladih psihologa, no problem ponovno nastaje kada pripravništvo istekne.

Nakon pet godina dopisa i molbi Osnovna škola Zapruđe napokon ima psihologinju.

- Puno je više posla nego što sam očekivala, što mi je i drago, rekla je Sabrina Wagnes Hanžek, psihologinja u OŠ Zapruđe, za Dnevnik HRT-a.

- Ono što je bilo i smiješno na početku je to štu su sedmi i osmi razredi nahrupili na moja vrata jer su baš imali puno pitanja koja su mogli pitati mlađe osobe, dodaje.

I u ovoj zagrebačkoj školi imaju samo riječi hvale za pripravnicu. 755 oduševljenih učenika, zadovoljna ravnateljica.

- Bit ću iskrena, nisam očekivala da ću vidjeti toliko brzo tako tako kvalitetne promjene, rekla je Danica Rajković, ravnateljica OŠ grofa Janka Draškovića.

No pripravnička je godina svima proletjela.

- Većina mojih kolega je dobila otkaz nakon godine dana pripravništva. Neki, kao što sam ja, su uspjeli dobiti ugovor na do 60 dana s izgovorom da čekamo odobrenje ministarstva, kaže Wagnes Hanžek.

- Nezadovoljni su bili i roditelji, vijeće roditelja me na svakom sastanku pita što je s psihologom, kaže ravnateljica.

I dok se škole dopisuju s ministarstvom, istraživači upozoravaju da se kvote propisane državnim pedagoškim standardom ne poštuju.

- Iznenađujuće je koliki su ti razmjeri. Rezultati pokazuju da 326 škola ima manjak stručnih suradnika, kaže Domagoj Švegar iz inicijative Psihološko proljeće.

U ministarstvu tvrde da manjka na razini sustava nema. Stručni timovi određuju se prema broju učenika u školi, a svaka škola u pravilu najprije zapošljava pedagoga i knjižničara.

- Psiholog ne mora biti obvezno zaposlen u svakoj školi, već škola mora imati stručni tim koji može, ali i ne mora uključivati psihologa, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Ako dobijemo psihologa, mogli bi jako puno toga ovdje riješiti. Dakle jednu onu prvu obradu djeteta obaviti u školi. U lakšim slučajevima, kakvih je nasreću puno, to je uglavnom i dovoljno, kaže ravnateljica.

Švegar kaže - još uvijek je nerazvijena svijest o mentalnom zdravlju.

I to u Hrvatskoj, u kojoj svaki peti dvanaestogodišnjak ima mentalnozdravstvene teškoće, a svaki deseti razvije kliničku depresiju. Zato je cijeli slučaj prijavljen i dječjoj pravobraniteljici.