U Sloveniji 16 zaraženih koronavirusom

Slovenija provodi proporcionalne mjere za ograničenje širenja koronavirusa i djeluje po pravilima struke, kazao je Marjan Šarec, predsjednik tehničke vlade koja obavlja tekuće poslove do početka rada nove.

Govoreći na konferenciji za tisak u sjedištu vlade u Ljubljani, zajedno s epidemiolozima i svojim suradnicima, Šarec je odbio neke kritike u javnosti da je već ranije trebao sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost ili da je Slovenija s trenutačnih 16 potvrđenih slučajeva koronavirusa trebala proglasiti epidemiju.

Djelovalo se po pravilima struke, sadašnje mjere za ograničavanje zaraze koronavirusom su dogovorene sa strukom i djeluju, kazao je Šarec, te dodao da Slovenija postupa kao i sve druge europske države u koje se proširio koronavirus, s izuzetkom Italije koja je poseban slučaj.

- Samo u slučaju proglašenja epidemije, Slovenija bi se odlučila za dodatne mjere, poput zatvaranja škola ili zabrane kretanja na određenom području, a u takvom bi slučaju aktivirala državni plan za takve situacije, dok bi koordinaciju aktivnosti preuzela Civilna zaštita, pojasnio je. Dodao je kako se o mogućoj eskalaciji mjera za suzbijanje zaraze razmišljalo zbog slučaja liječnika iz Metlike koji je obolio, a nakon toga tri dana radio i bio u kontaktu s brojim osobama, no da su sve one identificirane i testirane, pa je struka prosudila da za posebnim mjerama nema potrebe.

Ravnateljica Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat kazala je da je stanje 16 oboljelih, koliko ih je potvrđeno do danas, dobro i da većina njih ima vrlo blage simptome bolesti ili ih uopće nema.

S obzirom da se očekuje da će se infekcija koronavirusom prema očekivanju "polako širiti populacijom", oni koji ne pokazuju izrazite znakove bolesti u buduće će biti u kućnoj izolaciji, kako bi se bolnički kapaciteti sačuvali za buduće teže slučajeve, posebno rizične grupe, rekla je, dodavši kako i dalje osobna mjera zaštite mora biti održavanje higijene.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder apelirao je da se poštuje njegova sinoćnja uredba koja važi do prestanka, odnosno opoziva, o zabrani javnih priredbi na kojima prisustvuje više od 500 ljudi, kazavši da su u Ljubljani zabilježeni neki prekršaji, poput održavanja zabava u nekim klubovima, gdje su uglavnom bili mladi ljudi.