U BiH potvrđen peti slučaj zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini je potvrđen peti  slučaj zaraze koronavirusom. Četvrtooboljela je djevojka iz okolice Banje Luke, potvrdio je ministar zdravstva entiteta Republike Srpske Alen Šeranić.

On je na konferenciji za novinare kazao kako je djevojka učenica srednje škole u mjestu Čelincu pokraj Banje Luke a sada je smještena u Klinički centar u tom gradu.

U školi čija je učenica već su provedene mjere dezinfekcije. Djevojka je bila u kontaktu s muškarcem, također iz Čelinca, kod kojega je prošlog tjedna testom potvrđena zaraza virusom Covid-19.

On je boravio u sjevernom dijelu Italije a u BiH je doputovao zajedno s muškarcem koji je također zaražen koronavirusom kao i njegov sin, učenik jedne osnovne škole u Banjoj Luci.

U cijeloj BiH pod liječničkim nadzorom je nešto više od 400 osoba koje su nedavno doputovale iz rizičnih područja pa se sumnja da bi mogle biti prenositelji koronavirusa a među njima je 240 onih koji žive na teritoriju RS.

U tom entitetu još nisu poduzete mjere kojima bi se ograničili javni skupovi iako je takva preporuka na snazi u Federaciji BiH na čijem teritoriju za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze.

BiH: Prvi slučaj koronavirusa u Federaciji BiH

Peti slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, prvi u Federaciji BiH, potvrđen je, a radi se o ženi iz Zenice koja se vratila iz Italije.

Kako su za Hinu potvrdili iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, žena se prije više od tjedan dana vratila iz Lombardije te je stavljena u karantenu.

Mogu potvrditi da je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom na području Federacije BiH. Radi se o ženi koja se vratila sa sjevera Italije. Sada se nalazi u izolaciji, rekao je član Kriznog stožera koji je zamolio za diskreciju.

Dodao je kako je žena, koja se vratila u Zenicu, sedam dana bila u karanteni te je testiranjem utvrđeno da je zaražena koronavirusom.

Tijekom dana vlasti Federacije BiH preporučile su otkazivanje svih većih skupova te poduzimanje mjera zaštite posebno osjetljivih skupina. Zabranjeni su posjeti bolnicama te institucijama koje skrbe za mlađe i starije osobe.

Džaferović: BiH se ne može boriti s krizama jer joj je vlast blokirana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je u ponedjeljak kako se njegova zemlja mora ozbiljno suočiti s opasnošću od širenja koronavirusa i migrantskom krizom, a to ne može učiniti sve dok traju blokade koje su nametnute iz Republike Srpske.

- Nije moguće efikasno raditi ukoliko imate blokadu institucija. Kada su u pitanju migranti, trebamo imati zajednički stav i sve resurse Bosne i Hercegovine staviti na raspolaganje prema prioritetima kako bismo zaštitili državnu granicu BiH i kako bismo teret migrantske krize rasporedili jednako na cijeli prostor BiH, kazao je Džaferović.