U Italiji u jednom danu 250 novih smrtnih slučajeva

U Italiji je u jednom danu zabilježeno čak 250 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, službeno je objavljeno. Ukupno je dosad u Italiji tako od ovog virusa preminulo 1266 ljudi.
Koronavirus - posljednje informacije
U "crvenoj zoni" na sjeveru Italije nema novozaraženih

Najprometnija zračna luka na sjeveru Italije, milanska Malpensa, potpuno je prazna. 60 milijuna Talijana već je treći dan u karanteni, izolirani su od ostatka svijeta, stala je cijela zemalja, ali ipak ne uspijeva se zaustaviti širenje virusa. Formulu kako se nositi s pandemijom imaju Kinezi. Virus se iz Kine proširio ostatkom svijeta, ali Kinezi su ga uspjeli suzbiti u svojoj zemlji. Zato sada pomažu drugima. Tim stručnjaka s 31 tonom medicinskog materijala stigao je u Rim kako bi pomogao Italiji.

- U timu su sveučilišni profesori, liječnici, istraživači. Dolaze iz Kine i donose bolničko i istraživačko iskustvo iz prve ruke, što je nama iznimno važno, rekao je Francesco Rocca, predsjednik Talijanskog Crvenog križa.

- Preveli smo plan prevencije i kontrole, te plan liječenja na različite jezike.  Nadamo se da će ti planovi biti od pomoći Italiji. Uvjereni smo da ćemo prevladati teškoće zahvaljujući međunarodnoj suradnji, dodao je Sun Shuopeng, iz Kineskog Crvenog križa.

Lombardija je u petak zatražila uvođenje dodatnih strogih mjera za suzbijanje koronavirusa od kojeg je u toj regiji u zadnja 24 sata broj umrlih porastao sa 744 na 890, po novim podacima. Dva izvora upoznata s podacima kazala su da je broj novih slučajeva zaraze u regiji, koja uključuje Milano, porastao za 1095. No još treba analizirati 569 uzoraka.

Strože mjere?

Talijanska vlada uvela je ovaj tjedan drastične mjere u cijeloj zemlji, zatvorivši barove, restorane i većinu trgovina i zabranivši putovanja koja nisu nužna. Tvornice i javni prijevoz i dalje rade. Lombardija, koja bilježi 73 posto svih smrtnih slučajeva, smatra da bi trebalo obustaviti i te djelatnosti ne bi li se iskorijenilo bolest.

- Tražimo da se učini iznimka za Lombardiju, koja je najteže pogođena regija, i da se zatvori još trgovina i tvrtki, rekao je Giulio Gallera, mjesni vijećnik zadužen za socijalnu skrb.

- Ako izdržimo još najmanje osam dana, možda će se stvari promijeniti, rekao je za televizijsku postaju RAI 3.

Neke tvrtke, poput Fiata Chryslera, odlučile su zatvoriti dio proizvodnje. Proizvođač kočnica Brembo objavio je u petak da će privremeno prekinuti proizvodnju u svoje četiri tvornice u Italiji.

Nije poznato hoće li talijanski premijer Giuseppe Conte pristati na nove strože mjere u Lombardiji.

- Danas imamo dva cilja: pobrinuti se za bolesne i spriječiti infekcije i pobrinuti se za naše gospodarstvo, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Di Maio je to kazao na događaju na kojem je zahvalio Kini na slanju 31 tone medicinske opreme, uključujući maske i respiratore, kao i liječnički tim.

- Italija nije sama, rekao je.

- Kina se oporavlja a uskoro ćemo se oporaviti i mi.

Italiju je zaprepastila reakcija nekih njezinih najbližih europskih partnera na krizu. Članice EU-a odbile su ranije ovaj mjesec pozive u pomoć čuvajući maske i drugu medicinsku opremu za svoje građane. Austrija i Slovenija drastično su ograničile prekogranični cestovni promet izazvavši velike zastoje i kaos. Četiri autobusa s ukrajinskim državljanima koji su se željeli vratiti kući iz Italije vraćena su noćas sa slovenske granice.

Papa Franjo kritizirao je odluku o zatvaranju svih katoličkih crkvi u Rimu pa je odluka ubrzo povučena.

U Rimu "čudesno-sablasno"

Oliver Jovanović danas je za HRT-ov Studio 4, u koji se uključila iz Rima u kojemu radi, stanje u tom gradu i Vatikanu opisala čudesno-sablasnim.

- Ta tišina koja vlada je sablasna, ali ujedno nam i daje pouku, uči nas nekim stvarima koje do prije tri dana nismo znali, a to je da se moramo poštovati, da se jednostavno prilagodimo svim situacijama. U tri dana se drastično promijenio način života u Vatikanu, u Rimu, u cijeloj Italiji, kazala je Jovanović.