"Škola na trećem"

Počeo je alternativni školski program. Učenici od 1. do 4. razreda mogu pratiti nastavu putem HRT-a - u "Školi na Trećem", a oni viših razreda i srednjih škola putem virtualnih učionica. Za učenike u Istri "on-line" nastava počela je danas, s obzirom na to da su ondje imali dva dana više za pripremu, a za sve ostale - od srijede.

Dobro jutro, djeco, počinje "Škola na Trećem"

Prijenos "Škole na trećem" možete pratiti na HTV3 te na HRTi-ju, a sadržaj će biti kasnije dostupan i na Youtube kanalu "Škola na trećem".

-
Za sada je sve u redu, reakcije su dobre, javile su nam se učiteljice, djeca, dobili smo fotografije kako gledaju "Školu na Trećem", spremni su pred ekranima, nadamo se da će im biti korisno jer ostaju u kontinuitetu školovanja - izjavila je u emisiji Studio 4 Rahela Štefanović, urednica na HRT-u.

- Oni koji su zakasnili danas za virtualnu školu, snimku će moći pogledati na You Tubeu - pojasnila je i dodala kako osim klasične nastave pred pločom, djeci su osigurani i materijali iz dječjeg programa koji su edukativni ali i zabavni.Učenje i zabava za djecu uz HRT-ove platforme

Prvi razred traje 2 sata - od 8 do 10, drugi razred traje od 10 do 12, nakon toga je "veliki odmor" u kojem se mogu pogledati BBC-jevi dokumentarci o životinjama. Nakon toga je 3. razred od 13 do 15 sati i četvrti od 15 do 17.

- Prvi tjedan će biti koncentriran oko hrvatskog, matematike, prirode i društva, malo glazbenog. Od srijede ili od utorka ćemo emitirati i tjelesni, tu su se javili naši olimpijci, svjetski prvaci koji su volontirati i napravili vježbe za djecu prema planu i programu školskih učitelja tjelesnog - objasnila je Štefanović.

- Ovo je naš doprinos društvo, mislim da smo dobro odreagirali i napravili u rekordno kratkom roku sve kako treba - ocijenila je i dodala kako s nestrpljenjem očekuju prve kritike.

- Uvažit ćemo svaku kritiku i popraviti sve što se može popraviti - najavila je.Kibernetički napad

Nastava preko HRT3 i Sportske TV se izvodi uspješno, no sustav preko kojeg se prenosi je trenutačno pod kibernetičkim napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak izjavila je da je hakerski napad prijavljen policiji.

- Problem se rješava. Propusnost je malo slabija. Ja sam sigurna da ćemo zajedničkim naporima to riješiti. Stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće.

Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.
MUP: Za hakerski napad na Carnet moguća je i zatvorska kazna
Policija je potvrdila da je Carnet prijavio hakerski napad, odnosno "teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka", za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

- Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibemetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama - navodi MUP.

Dodaju da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela.