Aviokompanije zbog koronavirusa prizemljuju flote

Austrijska kompanija Austrian Airlines (AUA), ogranak Lufthanse, objavila je da od četvrtka obustavlja sve svoje redovne letove zbog ubrzanog pada potražnje za zračni promet, jako zahvaćen gospodarskim posljedicama koronavirusa.Austrian Airlines je odlučio "privremeno prekinuti sve svoje redovne letove, navodi kompanija u priopćenju".

Precizira da će ta mjera biti na snazi do 28. ožujka. Posljednji predviđeni let stiže u Beč iz Chicaga u četvrtak u zoru, ali kompanija dodaje da će nastaviti letjeti kako bi vratila austrijske državljane u zemlju.

Air France i KLM prizemljuju svoje flote – primorani poduzeti drastične mjere
Broj raspoloživih letova smanjuje se od 70 do 90% - uvode se mjere štednje.

Suočeni s tim sve većim ograničenjima mogućnosti putovanja i snažnim padom potražnje koji je rezultirao padom prometa i prodaje u posljednjih nekoliko tjedana, Air France-KLM Grupa primorana je postepeno vrlo značajno smanjiti broj svojih letova tijekom sljedećih nekoliko dana, broj raspoloživih kilometara sjedala (ASK) potencijalno će se smanjiti između -70% i -90%.

Kriza COVID-19 nastavila se širiti posljednjih dana, zbog čega su mnoge zemlje poduzele sve strože mjere u pokušaju usporavanja stope širenja epidemije.

Neke su zemlje postavile ograničenja za kretanje putnika iz Francuske, Nizozemske i šire iz Europe. U Francuskoj se, od prošlog vikenda, a zbog prijelaza na stupanj 3 hitne razine javnog zdravlja, obustavljaju sve usluge koje nisu ključne za održavanje funkcioniranja sustava.

Ovo smanjenje kapaciteta trenutno bi trebalo trajati dva mjeseca, a Grupa će i dalje svakodnevno pratiti razvoj situacije i prilagođavati ga ako je potrebno.
 
Kao rezultat smanjenja kapaciteta, Air France će prizemljiti cjelokupnu flotu Airbus 380, a KLM cjelokupnu flotu Boeing 747.

Kako bi se riješio ove situacije, Grupa je već poduzela niz snažnih mjera kako bi  osigurala svoj novčani tok:
• utvrđene su dodatne mjere štednje koje će u 2020. godini donijeti 200 milijuna eura
• početnim pregledom investicijskog plana smanjen je plan kapitalnih izdataka za 350 milijuna eura, čemu će biti dodan utjecaj pada aktivnosti na iznos investicija za održavanje

• Air France i KLM savjetovat će se sa svojim izabranim predstavnicima radnika o mjerama kako bi uzeli u obzir utjecaj očekivanog pada aktivnosti, uključujući projekt za provedbu djelomične aktivnosti
• prošlog je tjedna Air France-KLM Grupa povukla je revolving kreditni instrument u ukupnom iznosu od 1,1 milijardi eura, a KLM je povukao revolving kreditni instrument u ukupnom iznosu od 665 milijuna eura. Zaključno s 12. ožujkom Grupa i njene podružnice imale su više od 6 milijardi eura novca i novčanih ekvivalenata.

Unatoč poduzetim mjerama, pogoršanje situacije povezano s epidemijom i naglo smanjenje aktivnosti predviđanje Grupe je da je došlo do snažno pogoršane financijske putanje u usporedbi s izgledima predstavljenima u objavi godišnjih rezultata.

Grupa procjenjuje da će pad prihoda od poslovanja s putnicima, koji je posljedica smanjenja kapaciteta nadoknaditi samo za oko 50% padom varijabilnih troškova prije mjera uštede troškova.

U ovom izuzetno teškom kontekstu, grupa Air France-KLM pozdravila je izjave francuske i nizozemske vlade, koje su nagovijestile da proučavaju sva moguća sredstva za podršku Grupi.