Australija: Sat vremena kupovine samo za građane starije dobi

Australci starije dobi danas su prvi pušteni u trgovine kako bi nesmetano kupili potrebne proizvode, no na nekim područjima u Australiji i dalje se bilježi panično kupovanje koje stvara velike redove i ostavlja police prazne.

-
Koliko je riskantno putovati zrakoplovom ili vlakom? 

Najveći lanac supermarketa u državi je na sat vremena otvorio vrata isključivo kupcima starije dobi te onima s invaliditetom kako bi im omogućio da se opskrbe ključnim proizvodima poput WC papira koji je nekoliko puta rasprodan i bio je uzrok nekoliko nasilnih incidenata.

No i ovaj je potez stvorio velike redove ispred nekoliko dućana u Sydneyu i Melbourneu, a neki kupci su iz njih izašli praznih ruku.

Ovo je prvi dan našeg posebnog sata za kupovinu i znamo da nije bio savršen u nekim našim poslovnicama, priopćila je izvršna direktorica Woolworthsa Claire Peters, te dodala da će supermarketi naučiti današnju lekciju i nastaviti s ovom inicijativom kroz tjedan.

Iako su zaštitari zaustavljali mlađe kupce da ulaze u dućane, velika potražnja je ponovno ispraznila police.

U Woolworths dućanu na sjeveru Sydneya kupci su imali različite stavove o potezu lanca.

To je važno, ali mislim da ovo nije najbolji način. Najbolji način bi bila dostava kod kuće, jer kad vidite 93-godišnjaka koji dolazi kupovati, shvatite da je bolja dostava, rekao je 71-godišnji Irie Voico.

Drugi kupac, koji je htio ostati anoniman, izrazio je zabrinutost oko okupljanja starijih građana na jednom mjestu na kojem se koronavirus može lako proširiti.

Velik broj građana ipak hvali potez supermarketa i ističe dobro raspoloženje starijih kupaca kojima je omogućeno izbjegavanje kaotičnih scena.

Australija ima gotovo 400 potvrđenih slučajeva koronavirusa, s pet smrtnih ishoda.