Prvi slučaj koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je prvi oboljeli od koronavirusa, muškarac  od 40-tak godina koji je došao iz Austrije i smješten je u izolaciju bolnice u Slavonskom Brodu, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

-
Prva zaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji 
- Devet novozaraženih u Hrvatskoj
- Božinović najavio ograničenje kretanja starijih i pojačani nadzor izolacije

Oboljeli muškarac je s područja Nove Gradiške, a za sada nitko iz njegove uže sredine ne pokazuje simptome bolesti, dodao je Bošnjaković, na izvanrednoj konferenciji brodsko-posavskog županijskog Stožera Civilne zaštite.

- Pacijent ima blagu kliničku sliku. Njegov smještaj odrađen je po predviđenom protokolu tako da je direktno smješten u izolaciju Opće bolnice u Slavonskom Brodu, rekao je Stjepan Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković naglasio je da je pacijent postupio vrlo savjesno, što je do sada rezultiralo i činjenicom kako kod članova njegove obitelji nema simptoma bolesti.

- Pacijent je u četvrtak došao iz Austrije, gdje je bio u kontaktu s drugom stranom osobom koja je imala simptome, a testirana je u nekoj od stranih država. Po dolasku kući pacijent je bio u samoizolaciji do nedjelje, kada se javio liječniku, istaknuo je Cvitković.

Još jednom je pozvao sve građane koji se vraćaju iz inozemstva, da se pridržavaju uputa o samoizolaciji koje dobiju na granici ili ih mogu pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).