Od 12 novooboljelih, na riječkom području četiri

Od 12 novooboljelih u našoj zemlji na riječkom su području četiri slučaja, što je najveći porast dnevnozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji. Ukupno ih je 14, ako ubrojimo i jednog izliječenog koji je s ostalima u samoizolaciji.

-
Ono što mogu kazati da je u toj cijeloj situaciji dobro da su to osobe koje su na vrijeme prepoznate i stavljene u samoizolaciju, dakle kao preventivna mjera. Nije se za sada širilo lokalno, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

U samoizolaciji je u toj županji bilo ukupno oko 1300 ljudi, od kojih je više od 500 već izašlo iz samoizolacije, a do sada je zaprimljeno devet prijava zbog kršenja samoizolacije.

Načelnik Marko Boras Mandić rekao je da su od četiri novooboljele osobe, dvije osobe boravile u inozemstvu, u zapadnoj Europi.

- Tri osobe su međusobno povezane, dok jedna osoba nije s njima povezana, a ni jedna od te četiri osobe nije povezana s prethodnim slučajevima. Oni su ranije bili prepoznati na granici te su na vrijeme preventivno stavljeni u samoizolaciju, pa za sada nije bilo lokalnog širenja infekcije, rekao je dodavši da to ne znači da širenja neće biti te da moramo i na to biti spremni.

Naveo je da bi, vjerojatno sutra, trebao početi s radom laboratorij u Rijeci, u kojemu će se obavljati testiranja na novi korona virus.

Boras Mandić je ponovno pozvao građane da postupaju po preporukama te da reduciraju sve poslovne aktivnosti, kretanja, kontakte, kao i druženja, dodavši da se može očekivati da i neki veći gospodarski subjekti na području županije na neko vrijeme zaustave poslovne aktivnosti.

- Mnogi ugostiteljski objekti su zatvoreni, pa i to doprinosi borbi protiv ove ugroze, rekao je.