Kako provoditi optimizam u teškim situacijama

Psihologinja Tanja Pureta u emisiji Zajedno za zdravlje objasnila je kako u teškim situacijama provoditi optimizam.

-
KoHOM: Vjerute struci a ne društvenim mrežama 
- U Istri novih sedam kršenja mjera samoizolacije 

Istaknula je da je ovo kriza kakvu ne pamtimo, ali da mi imamo potencijale za intelektualno i mudro suočavanje s takvim krizama. Rekla je da trebamo prestati žaliti za onim čega više nema, da prihvatimo situaciju kakva jest i da pokušamo kreativno pronaći načine kako živjeti smisleno i suvislo s nekim ciljem.

Na pitanje zašto čujemo samo loše vijesti Pureta je rekla da smo previše usmjereni prema vanjskim izborima vijestima koje su trenutno usmjerene na negativno. 

Istaknula je unutar sebe imamo mogućnost proaktivno tražiti i razmišljati o vijestima koje su pozitivne, a da to možemo aktivirati samo svjesnim naporom.

- U normalnim situacija se ponašamo prema ustaljenim obrascima i kao da imamo antenu koja gleda okolo što ne valja. Ako je nešto drugačije od onoga što mi očekujemo u nama se stvara strah, ljutna ili tuga jer nije onako kako je trebalo biti.

- Ljudi u samoizolaciji se mogu prepustiti lošim emocijama i ponašati se loše za sebe, u smislu pretjeranog jedenja, zaboravljanja na tjelovježbu, zaboravljanje na kontakt sa bližnjima, zaboravljaju da ovo vrijeme mogu iskoristiti na puno načina za pripremu za budućnost. Najgora stvar je da stalno razmišljamo što ne valja i osjećamo se loše. To je ono što moramo preduhitriti.

Pureta je istaknula da ne smijemo zatvarati oči prema onome što se događa jer nam to daje mogućnost da donesemo mudre odluke, ali da trebamo sagledati sve aspekte i usmjeriti se na dobro jer moramo sačuvati psihičko zdravlje. 

Tijekom karijere puno se bavila ljudima u samoizolaciji, karanteni te je svima preporučila da sami sebi unesu organiziranost u život.

- Svaki čovjek mora sagledati što u ovom trenutku može napraviti za sebe - edukacija, tjelovježba, razgovor s bližnjima, pečenje kolača... bitno je da postoji neki smisao. Ljudi se trebaju usmjeriti na to da jednog dana ove krize neće biti, a ovo je dobra situacija da izađemo svi bolji i educiraniji, zaključila je.