Posljedica koronavirusa na gospodarstvo

Drugi je dan kako su brojni obrtnici i poduzetnici, zbog odluke nacionalnog stožera, morali obustaviti svoje poslovanje na mjesec dana. Već sada je jasno da će imati velike gubitke. Sabor je jučer prihvatio Vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu. No mnogi su zabrinuti - mogu li im one pomoći da izdrže dok se poslovanje barem malo ne oporavi.

-
Posljedice mjera: teška vremena za male i srednje obrte 
- Poduzetnici se prilagođavaju
- Plenković: Pred nama su teški dani, tjedni i mjeseci 
- Sabor prihvatio paket Vladinih mjera 
- Plenković u Saboru pozvao na solidarnost i jedinstvo nacije

Zatvorena vrata kafića, restorana, frizera, pedikera, mjenjačnica.. i to na mjesec dana. Kako bi prebrodili taj početni šok Vlada je donijela 63 mjere pomoći gospodarstvu.

- One su možda nedovoljne. One idu u pravom smjeru, mislim da su malo raspršene ima ih 63. Možda bi bilo bolje da ih ima manje, a da su radikalnije kaže Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Vlada će za zadržavanje zaposlenih dati 3.250 kuna po radniku u iduća tri mjeseca. Poslodavac će morati pronaći ostatak novca za isplatu do pune plaće. Plaćanje doprinosa i poreza je odgođeno na tri mjeseca. Umjesto odgode traži se otpis.

- To su otpisi poreza, prireza, mirovinskog, zdravstvenog za vrijeme trajanja ovakvih uvjeta. Na taj način ćemo sačuvati gospodarstvo, sačuvati ekonomiju i imat ćemo s čime krenuti naprijed, rekao je Stjepan Vojnić - Hrvatski drvni klaster.

No mnogima ostaje trošak režija, najamnine, drugih davanja. Za osiguranje likvidnosti država će ponuditi zajmove.

- Procjena je da će vrijednost ovog dijela biti oko 17 milijardi kuna odnosni se na osiguranje vrlo brzih jeftinih gotovo besplatnih kreditnih linija za obrtna sredstva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Mnogi se pribojavaju da će trebati mjeseci da im se poslovanje oporavi.