U Sloveniji 341 zaraženi koronavirusom; Janša poziva na pridržavanje restrikcija

U Sloveniji je do petka u 14 sati potvrđen 341 slučaj zaraženih koronavirusom te su u međuvremenu potvrđena 22 nova slučaja zaraze u odnosu na jučer, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje.

Prema informaciji Instituta do sada provedeno 10.980 testiranja.
Potvrđeno je da je među zaraženima 21 dijete, a pozitivan na koronavirus je i jedan od zamjenika mariborskog gradonačelnika, javljaju mediji.

Slovenija se, po ocjeni epidemiologa, trenutno nalazi u ranoj fazi epidemije koja je proglašena prošli tjedan pa će broj onih koji će uskoro trebati hospitalizaciju idućih dana porasti.

Od danas su na snazi najstrože mjere samoizolacije i izbjegavanja socijalnih kontakata kako bi se širenje virusa ograničilo. Zabranjeni su izlasci i okupljanja ljudi na javnim površinama i prostorima, a prekršitelji će se novčano kažnjavati.

Iz te su odredbe izuzeti članovi iste obitelji ili domaćinstva ako se drže propisane distance koja smanjuje mogućnost zaraze, te službene osobe, poput vojske, policije, civilne zaštite i potpornih službi koje rade na obuzdavanju epidemije.

O aktualnom stanju, mjerama za smirivanje epidemije i o pripremljenosti zdravstvenog sustava i ostalih službi popodne će na konferenciji za novinare govoriti ministar zdravstva Tomaž Gantar, unutarnjih poslova Aleš Hojs i glasnogovornik državnog kriznog stožera Jelko Kacin.


Janša pozvao Slovence da se drže restrikcija

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je građane da poštuju stroge restrikcije radi obuzdavanja epidemije korona virusa, a prijašnju vladu Marjana Šareca je optužio da nije pravodobno reagirala kako bi se ograničio uvoz opasnog virusa iz susjedne Italije.

- Ni najdrastičnije mjere neće imati učinka ako ne budemo svjesni da je svatko među nama i dio problema i dio rješenja. Virus širimo mi kao pojedinci i samo kao pojedinci možemo barem usporiti širenje infekcije, kazao je Janša u video poruci naciji koju su objavili mediji, povodom nove mjere koja je u petak stupila na snagu, a uključuje strogu zabranu svakog kretanja i okupljanja više pojedinaca na javnim mjestima i površinama.- Pandemija virusa i kriza koju je izazvala mijenja svijet i ne znamo koliko će trajati, ali ako učinimo sve što je potrebno onda ćemo tu opasnost zasigurno nadvladati i jednom biti u stanju opet normalno živjeti dalje - kazao je Janša i zahvalio svima onima koji u sadašnjoj situaciji daju sve od sebe kako bi se spriječilo širenje virusa.

Istodobno, Janša je za kašnjenje u pripremama na epidemiju optužio prijašnju vladu Marjana Šareca, od koje je njegova vlada preuzela poslove prije manje od tjedan dana.

- Druge su europske države imale pripremljene planove, a u Sloveniji smo s reakcijom kasnili. Promatrali smo ono što se događa u sjevernoj Italiji. Nije se htjelo vjerovati da virus iz sjeverne Italije može doći  do Slovenije prije nego do Rima ili Sicilije - kazao je Janša.

Po njegovim riječima, prijašnja vlada, u vrijeme kad je epidemija u sjevernoj Italiji bila u punom zamahu, nije dala nikakve naputke građanima u vezi odlaska u tu zemlju u kritično vrijeme kada su u Sloveniji  bili školski praznici, kada mnogi idu u  Italiju na skijanje ili odmor, a rijetki su bili i pozivi stručnjaka da bi to trebalo učiniti.

Kritizirao je raniju vladu i zato jer je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s koronavirusom održana tek 9. ožujka, iako je on taj sastanak u ime stranke predložio tri tjedna ranije.

Slovenski premijer je rekao da njegova vlada prati način na koji se s virusom bore zemlje koje su se na vrijeme pripremile i primjenjuje mjere, među kojima i one radikalne o ograničavanju svih socijalnih kontakata.