Italija zbog nediscipline zatvara parkove, zabranjuju šetnje i bicikliranje

Talijanske regije najteže pogođene koronavirusom u petak su dodatno postrožile mjere za borbu protiv širenja zaraze, zabranivši šetnje parkovima, rekreativno trčanje i bickliranje.

- Već imamo mnoge stotine mrtvih. Što još moramo učiniti prije no što ljudi shvate tragediju s kojom smo suočeni?, pitao je čelnik tima za borbu protiv koronavirusa u regiji Emilia-Romagna Sergio Venturi.

Lombardija, središte epidemije
, objavila je da će uskoro na ulice poslati stotinu vojnika koji će pomagati policiji u kontroli provedbe zaštitnih mjera. Ta regija je pozvala vlasti u Rimu da usvoje nove mjere koje će zadržati Talijane kod kuće.

- Nažalost ne svjedočimo promjeni trenda u brojkama koje i dalje rastu, kazao je guverner Lombardije Attilio Fontana na konferenciji za medije.

Sjeverna regija Veneto zatvorila je parkove i građanima poručila da ne smiju više u šetnje, dok je susjedna Emilia-Romagna zabranila trčanje i vožnju biciklima, poručivši građanima da ostanu kod kuće kako bi se spriječile nove infekcije.


Bojište se seli u Milano

Broj mrtvih u Italiji u četvrtak je narastao za 427, na sveukupno 3405 ljudi
, čime je ta država prestigla Kinu u kojoj je preminulo 3248 ljudi.

- Možda vrhunac neće biti idući, nego tjedan nakon njega, rekao je Angelo Borrelli, čelnik talijanske Agencije za civilnu zaštitu, za radio Rai.

Ukupni broj zaraženih narastao je s 35.713 na 41.035, a vlasti su posebno zabrinute zbog porasta zaraženih u financijskom središtu Milanu.

- Fronta je sad u Milanu, upozorava Massimo Galli, čelnik odjela za zarazne bolesti u bolnici Sacco u tom gradu.

- Iznimno sam zabrinut oko toga što događa. Vani se i dalje kreće previše ljudi, rekao je za novine La Repubblica.


Himna i 'Volare'

Talijanske vlasti prošli su tjedan naredile zatvaranje restorana, kafića i većine dućana do 25. ožujka. S radom su prestale i škole i sveučilišta, a građanima je poručeno da do 3. travnja izlaze samo kad to doista moraju.

Premijer Giuseppe Conte u četvrtak je najavio da će se mjere možda produžiti, ne otkrivši više detalja.

Kako bi podigli raspoloženje stanovnika, sve talijanske stanice po prvi put istovremeno puštaju državnu himnu u 11 sati po lokalnom vremenu, nakon čega slijede tri kultne pjesme: "Azzurro", "La canzone del sole" i "Nel blu dipinto di blu", poznatu Volare.

No 'kancone' ne pomažu i atmosfera u društvu pogoršava se paralelno s rastom broja mrtvih.

- Čini se kao da smo u drugom svijetu. Ne znam, jako je loš osjećaj. Nadam se da će to uskoro završiti, jer doista, ovo nije dobro, rekla je 53-godišnja Rimljanka Anna Marcotullio.