U Francuskoj od danas zatvorena javna mjesta i šetališta

Nekoliko gradova u Francuskoj odlučilo je u petak zatvoriti javne površine i šetališta u cilju efikasnije borbe protiv širenja koronavirusa i boljeg poštivanja karantene uvedene na području cijele zemlje.

Gradske vlasti Pariza zatvorile su Marsove poljane koje se nalaze odmah iza Eiffelovog tornja, kao i šetališta pored rijeke Seine gdje se obično događaju lokalne kulturne manifestacije i prodaju stare knjige.

U Parizu su ranije zatvorene sve zelene površine, gradski parkovi i vrtovi.
Slična mjera uvedena je i u Nici gdje je zabranjena šetnja na poznatoj Engleskoj promenadi uz more. Odluku je donio gradonačelnik Nice, Christian Estrosi, ističući da je ograničavanje kretanja ljudi jedini način da se suzbije širenje virusa.

Na cijelom teritoriju Francuske u utorak je počela karantena stanovništva po nalogu vlade u cilju spriječavanja širenja virusa, a takva mjera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj.

Oko 67 milijuna Francuza pozvano je da tijekom dva tjedna ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama - za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga. Francuski mediji prenose da postoji mogućnost produžavanja karantene na mjesec dana.

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da su građani "olako" shvatili mjere i da su mnogi bili na šetalištima.

Francuski prefekti u četvrtak su zatvorili sve plaže duž Sredozemnog mora i na Korzici, kao i mnoge na atlantskoj obali. Oko 100.000 pripadnika snaga sigurnosti angažirano je na nadzoru takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.