Očekuje li SAD najcrnji scenarij uzrokovan koronavirusom?

U Sjedinjenim Državama se koronavirus ubrzano širi. Mnogi se pribojavaju da i Americi prijeti najcrnji scenarij, poput ovog koji gledamo u Italiji.

Za Dnevnik HRT-a uživo se iz Washingtona javila dopisnica Branka Slavica. Kazala je da je krivulja rasta oboljelih ta koja zabrinjava te da građani ne smiju izlaziti iz domova, osim u ljekarnu ili u trgovinu.
- SAD i Meksiko odlučili su zabraniti putovanja koja nisu nužna preko naše zajedničke granice, rekao je šef američke diplomacije Mike Pompeo na konferenciji za novinare u Bijeloj kući i dodao:

- Naše dvije zemlje znaju koliko je važno surađivati kako bi se ograničilo širenje virusa.

Njegov kolega zadužen za unutarnju sigurnost Chad Wolf pojasnio je da se zatvaranje ne odnosi na "legalnu trgovinu". Dogovor o zatvaranju granice SAD-a i Kanade stupa pak na snagu u noći na subotu na inicijalno razdoblje od 30 dana.

Guverner savezne američke države New York Andrew Cuomo odredio je u petak zaustavljanje svih aktivnosti koje nisu nužne i zabranu okupljanja.Ta je mjera slična onoj koju je u četvrtak donio guverner Kalifornije, koji je stavio čitavu saveznu državu u karantenu. Mjere su restriktivnije od onih koje su već donesene na saveznoj razini.

- To je najradikalnija mjera koju smo mogli donijeti, rekao je guverner Cuomo, precizirajući da aktivnosti koje se smatraju nužnima za funkcioniranje neće biti zaustavljene. Pobrojao je dućane s hranom, ljekarne i sve službe važne za zajednicu. Pojedinci će smjeti izaći u nabavku ili malo prošetati, sve dok poštuju princip socijalnog distanciranja i drže se najmanje dva metra jedni od drugih.

- Svi smo u karanteni, rekao je.

Upravo zbog opasnosti od širenja koronavirusa SAD je i suspendirao izdavanje viza u svim zemljama svijeta, priopćio je State Department.
- U okviru mogućeg, veleposlanstva i konzulati će nastaviti izdavanje hitnih viza, priopćilo je američko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Dan ranije, State Department je pooštrio upozorenja o putovanjima, pozivajući građane da zbog širenja epidemije novog koronavirusa Covid-19, ne putuju u inozemstvo, a one koji su već u inozemstvu da se hitno vrate. To upozorenje State Departmenta odnosi se na sve zemlje svijeta, što je mjera koja dosad nikad nije bila primijenjena.

SAD poziva svoje državljane iz zemalja iz kojih još postoji opcija odlaska komercijalnim letovima da hitno organiziraju povratak ako ne žele tamo ostati na nedefinirano razdoblje.