U Srbiji 171 zaraženi, stigla pomoć iz Kine

Srbija od petka navečer ima ukupno 171 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i jednu žrtvu COVID-a 19 i nastoji učiniti sve što je moguće, uključujući još strože mjere i ograničenja, da bi izbjegla "talijanski scenarij", rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Danas je najteži dan jer imamo 36 novozaraženih, prenio je Vučić novu statistiku Ministarstva zdravlja i najavio da će od nedjelje stupiti na snagu nove mjere jer dosadašnje nisu bile dovoljne. 

Kazao je da će Vladi predložiti strože mjere jer građani dosad nisu pokazali dovoljno discipline i ozbiljno shvatili prijetnju koju nosi širenje zaraze koronavirusom.

- Predložit ću vladi da policijski sat od nedjelje traje od 17 popodne do pet ujutro jer je očigledno da ne možemo biti dovoljno diciplinirani, izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji i zamolio da se upozorenja državnih vlasti i stručnjaka "shvate ozbiljno".

Srbiji iz Kine stigli stručnjaci i medicinska pomoć 

U beogradsku zračnu liku "Nikola Tesla" večeras je sletio zrakoplov srbijanske nacionalne kompanije Air Serbia kojim je Srbiji iz Kine stigla pomoć u medicinskoj opremi, te tim kineskih stručnjaka koji su se prethodna tri mjeseca borili da suzbiju epidemiju korona virusa u toj zemlji.

- Dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog je značaja, jer su oni prvi pobijedili korona virus i stekli dragocjeno iskustvo, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je na na pisti, uz kinesku veleposlanicu u Srbiji Chen Bo, osobno dočekao kineske stručnjake i pošiljku medicinske pomoći.

Naglasio je da se radi o besplatnoj pomoći koju je Srbiji uputila Kina.

- Veliko hvala predsjedniku Xi Jinpingu, veliko hvala Komunističkoj partiji Kine, narodu Kine, rekao je Vučić i priopćio da je još jedan zrakoplov Air Serbie u Kini da se očekuje druga pošiljka kineske pomoći.