Kubanska liječnička brigada dolazi pomoći Italiji

Komunistička Kuba rekla je da je ovaj vikend prvi put poslala brigadu liječnika i medicinskih sestara u Italiju da pomognu u borbi protiv novog koronavirusa na poziv najteže pogođene regije Lombardije.

Karipski je otok od revolucije 1959. počeo slati svoje "vojske bijelih odora" na mjesta pogođena katastrofama širom svijeta, najviše u siromašne zemlje.
Njihovi liječnici bili su na prvoj crti u borbi protiv kolere na Haitiju i protiv ebole u zapadnoj Africi 2010-ih.

Sa svojom brigadom od 52 ljudi, ovo je prvi put da šalje svoj kontingent za hitnu pomoć u katastrofi u Italiju, jednu od najbogatijih europskih zemalja, pokazujući dosege svoje medicinske diplomacije.

To je šesta medicinska brigada koju je Kuba poslala proteklih dana radi borbe protiv širenja nove bolesti u inozemstvu. Poslala je kontingente socijalističkoj savezničkoj Venezueli i Nikaragvi, kao i Jamajki, Surinamu te Grenadi.

- Svi se bojimo, ali moramo ispuniti svoju revolucionarnu dužnost, zato strah stavljamo postrani - rekao je Leonardo Fernandez, 68, stručnjak za intenzivnu njegu uoči odlaska njegove brigade.

- Tko kaže da se ne boji je superheroj, ali mi nismo superheroji, mi smo revolucionarni liječnici - kazao je.

- Izvršit ćemo časnu zadaću, temeljenu na načelu solidarnosti - rekao je 64-godišnji Graciliano Díaz.

Kuba je uz ekonomsku pomoć bivšeg saveznika Sovjetskog Saveza izgradila zdravstveni sustav kojemu je svijet u razvoju zavidio, premda su neka od postignuća izgubljena od propasti komunističkog bloka.

Kuba ima jedan od najvećih omjera liječnika po glavi stanovnika u svijetu čak i kad se isključe liječnici u inozemstvu, a svojim medicinskim brigadama za pomoć u katastrofama Havana i dalje stječe naklonost širom svijeta.

- U vrijeme krize, kubanska vlada, kubanski narod ... čuli su našu žalbu,  i odazvali se - rekao je ministar zdravlja Jamajke Christopher Tufton pozdravljajući 140 kubanskih medicinskih stručnjaka u međunarodnoj zračnoj luci u Kingstonu.

Velika Britanija također je zahvalila Kubi prošli tjedan što je omogućila da britanski kruzer koji je odbilo nekoliko karipskih luka pristane na otoku i omogući evakuaciju više od 600 putnika na brodu.

U međuvremenu, Kuba, poznata po pripremljenosti za katastrofe, pojačava i mjere kod kuće kako bi zaustavila zarazu koronavirusom. Do sada je potvrđeno dvadeset pet slučajeva.