U Sloveniji umrla još jedna osoba zaražena koronavirusom

U Sloveniji  je umrla još jedna osoba zaražena koronavirusom, potvrdio je slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar. Radi se o 90-godišnjoj ženi, štićenici doma umirovljenika u gradiću Metlika, koja je osim zaraze koronavirusom imala i više drugih bolesti.

Gradić Metlika na granici s Hrvatskom, prema Karlovačkoj županiji, jedno je od žarišta infekcije u Sloveniji, gdje je zarazu prenio liječnik koji je nakon povratka skijanja u Italiji još tri dana radio u domu zdravlja i kontaktirao sa zaposlenicima i  štićenicima lokalnog staračkog doma za koje je također bio zadužen. I prvi umrli zaražen virusom, muškarac starije dobi koji je umro 13. ožujka, također je bio smješten u istu instituciju za starije osobe, ali je imao i druge kronične bolesti, a ne samo Covid-19 kojeg uzrokuje koronavirus.

Zarazu novim koronavirusom do nedjelje su testovima potvrdili kod 414 osoba, što je 31 slučaj više nego dan ranije. Do sada je u Sloveniji obavljeno skoro 14 tisuća testiranja. Po riječima slovenskog ministra zdravstva, po broju testiranja Slovenija je među vodećim zemljama.

Koronavirus - najnovije informacije

Jedna od ugroženijih koronavirusom je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, između Sutle i Celjske kotline, gdje je u domu za starije osobe broj zaraženih porastao s jučerašnjih 14 na 18, a i dalje se testiraju stanari i stanovništvo.

Općina sa samo desetak tisuća stanovnika u raštrkanim naseljima jedna je od žarišta koronavirusa u Sloveniji s dosad preko 40 potvrđenih slučajeva.

Jučer ju je kako bi ohrabrio stanovništvo posjetio premijer Janez Janša, te poručio da su se lokalne vlasti odlično organizirale kako bi odgovorile na izazov i da bi svoje iskustvo trebali podijeliti sa svim ostalim sredinama.

U Sloveniji je na koronavirus po novim današnjim podacima ukupno testirano 13.098 osoba, a zdravstvene vlasti navode da epidemija još nije dostigla vrhunac, pa se idućih dana može očekivati rast novooboljelih i nove hospitalizacije težih bolesnika.

Uz dosadašnje mjere suzbijanja epidemije vlasti su potvrdile da za idući tjedan predviđaju donošenje odluke po kojoj stanovnici pojedinih općina ili regija ne bi smjeli napuštati svoje mjesto boravka, kako bi se spriječilo proširenje epidemije.

Uz to, može se očekivati da će vlada parlamentu u ponedjeljak predložiti davanje novih ovlasti vojsci kako bi mogla djelovati na granici, dok bi policija zbog predviđenog većeg opsega zaduženja u vrijeme vrhunca epidemije više djelovala u unutrašnjosti.

Prijedlog je inače naišao na velike rezerve oporbe, a da bi se usvojio morao bi biti izglasan dvotrećinskom većinom zastupnika nazočnih na glasovanju.