Beroš: 254 oboljelih, 19 više nego jutros

U Hrvatskoj su 254 oboljele osobe od koronavirusa, što je za 19 više nego prema jutros iznijetim  podacima. Pet pacijenata je na respiratoru.

Koronavirus - najnovije informacije
• Božinović najavio još restriktivnije mjere
Vili Beroš u NU2: Koronavirus veća ugroza od potresa
Na naplatnoj postaji Kikovica kontrola putnika u samoizolaciji 

Premijer Andrej Plenković iznio je taj podatak nakon sastanka državnog vrha u NSK.

- Epidemija koronavirusa je ozbiljna, za sada smo došli do 254 zaraženih. Imamo kombinaciju dvije krize koje su međusobno kontradiktorne. Epidemija koronavirusa je ozbiljna, rekao je premijer. Ponovio je važnost socijalnog distanciranja te apelirao na građane da o tome vode računa. Socijalna distanca nas čini više zdravima nego bolesnima, kazao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je još 19 osoba zaraženih u odnosu na podatke od jutros u 9 sati. Istaknuo je da je "jedno kraće vrijeme sustav za detekciju pozitivnih bio van funkcioniranja. Sada je opet u funkciji. I dalje se nalazimo u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje, dodao je Beroš. Socijalnu distancu naveo je kao najučinkovitiji mehanizam za sprečavanje daljnje zaraze koronavirusom.

Socijalna interakcija se mora smanjiti, ponovio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodavši da to baš nije jednostavno provesti. Po svemu sudeći ići ćemo na strože mjere, dodao je.

Trgovine skraćuju rad, otvorene će biti od 8 do 17 sati

Kako bi se zaštitilo djelatnike trgovina, Nacionalni stožer je donio je odluku o ograničavanju radnog vremena trgovina, od 8 do 17 sati. Ograničava se i rad poštanskih ureda od 8 do 17 sati, uz dopuštanje ulaska isključivo osobama sa zaštitnim maskama, priopćila je Hrvatska pošta.

Stožer je objavio i upute za taksiste koji moraju održavati udaljenost u društvenim kontaktima i održavati higijenu, odnosno često dezinficirati ruke sredstvima sa 70 posto alkohola. Klijenti koje prevoze moraju sjediti na stražnjem sjedištu dijagonalno od vozača, a između klijenata treba biti stanka od najmanje 15 minuta.