Sindikat poljoprivrede traži odgodu novih poreza na bezalkoholna pića

Sindikat poljoprivrede zatražio je u ponedjeljak da Vlada primjenu novih poreza na bezalkoholna pića, koji bi trebali krenuti od 1. travnja, odgodi do 1. siječnja 2021.

Umjesto da razradi poticajne mjere za pomoć gospodarstvenicima, Vlada uvodi do sada nezabilježeno i iznimno visoko povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića, upozorava sindikat u priopćenju.

Procjene su da će se godišnje izdvajanje dijela industrije za potrebe posebnog poreza na bezalkoholna pića povećati i preko 70 posto. Takav rast troškova, koji istovremeno prati usporedan drastičan pad potrošnje uslijed zatvaranja uslužnih objekata, industrije pića neće moći kompenzirati.

Neke su druge države, primjerice Poljska, nedavno usvojile set poreznih mjera za pomoć gospodarstvu, među kojima je i odgoda primjene posebnog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima do najranije 2021. godine.

U trenutku gospodarske neizvjesnosti i nemogućnosti predviđanja trajanja stanja uzrokovanog epidemijom koronavirusa i upitnog uspjeha turističke sezone, kada bi prodaja bezalholonih pića trebala dosezati svoj vrhunac, ključno je snižavati troškove i tražiti prostor za rasterećenje gospodarstva.
Evidentno je da će odluka o povećanju poreza na alkoholna i bezalkoholna pića od 1. travnja dodatno snažno negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo, industriju pića i tržište rada, ocjenjuje sindikat.