Četiri nova slučaja zaraze u Šibensko-kninskoj županiji

Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u ponedjeljak u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je ukupno dosad zaraženo 12 osoba, dok se za jednu još čekaju rezultati testiranja, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od ukupno oboljelih, četvero pacijenata nalaze se na Odjelu infektologije županijske Opće bolnice, a ostali su u kućnoj izolaciji.

Pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 361 osoba, među njima i 76 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Šibensko-kninska policija od petka je primila 46 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a za sedam osoba je potvrđeno kršenje te mjere.

Općina Murter-Kornati bilježi šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

Pretpostavka je da je širenje počelo dok još nisu bila na snazi rigorozna ograničenja. Ugostiteljski su objekti radili punom parom, jer lijepo je vrijeme privuklo na otok desetke nautičara, iz zemlje, ali i inozemstva. Epidemiolozi su utvrdili oboljeli od Covida 19 na Murteru ili su sami putovali u inozemstvo ili su, pak, bili u kontaktu sa strancima.

Općinske su vlasti, uvidjevši opasnost, i prije odluke Nacionalnog stožera izdale zabranu rada kafićima i restoranima. No, očito, već je bilo kasno. Zbog neodgovornog ponašanja pacijenata u samoizolaciji je završio i jedan otočni tim obiteljske medicine.

Zaraženi su, naime, došli na pregled u ambulantu, a prije toga nisu liječnicu kontaktirali telefonom. Na Murteru su uvedene još strože mjere, zatvorena su sva gradilišta, dezinficirane su ulice, od jučer poslijepodne otok je u blokadi. Propuštaju se samo vozila opskrbe i hitnih službi te stanovnici otoka.

Do sada je s ovog punkta vraćeno više od 200 vozila. Iz općine Murter Kornati zatražit će od Nacionalnog stožera i uvođenje policijskog sata. Do tada od mještana traže - strogu socijalnu distancu i zahtijevaju da bez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova - čak ni u vrtove i maslinike.