U Crnoj Gori ukupno 27 oboljelih od koronavirusa

Crnogorski Institut za javno zdravlje registrirao je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri novozaražene osobe povezane sa postojećim slučajevima pa je u toj zemlji sada ukupno 27 zaraženih. Pod nadzorom su 5.863 osobe, a u institucionalnim karantenama je njih 763.

Jučer je u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica koronavirusa preminuo 65-godišnji muškarac iz Herceg Novog
i to je prva žrtva pandemije u toj državi. Od danas su u Crnoj Gori na snazi nove mjere koje obavezuju sve vjerske zajednice da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana. Policija je kaznila 60 osoba koje su prekršile mjere.

Zbog kršenja mjera kažnjeno 38 osoba

Trideset i osam osoba je procesuirano zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji dok je 14 osoba procesuirano jer su u automobilu prevozili više odraslih osoba, organizirali veće skupove ili nisu držali socijalnu distancu, priopćio je za portal CDM Aleksandar Bošković iz crnogorske policije.

Crnogorska vlada i prije pojave prvog slučaja koronavirusa zabranila je javna okupljanja, te zaustavila nastavu u svim obrazovnim ustanovama. Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen taksi i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni i stomatološke ordinacije. Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Pomoć i donacija kineske tvrtke CRBC

Na računu za donacije koji je otvorila crnogorska vlada već je preko 2 milijuna eura. Pored novca, brojne tvrtke, uspješni sportaši i gospodarstvenici iz dijaspore kupovali su respiratore za bolnice u Crnoj Gori. Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi crnogorsku autocestu Bar - Boljare, donirala je Crnoj Gori 20 tisuća zaštitnih maski u borbi protiv koronavirusa.