Zovak: Oboljeli od malignih bolesti su prioritet

Nošenje maske ne daje apsolutnu zaštitu. Mora postojati i distanca i izolacija i smanjiti se socijalni kontakt, rekao je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, Zagreb Mario Zovak gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

-
Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije   
- Soldo: Ljekarne rade od 9 do 17 sati, dežurne 24 sata    
- Mjere protiv kršenja samoizolacije i lažnih vijesti  

Istaknuo je da je suradnja između Nacionalnog stožera i bolnica više nego dobra, te da su jako zadovoljni jer su svi komunikacijski kanali otvoreni.  

- Koordinacija je sada najvažnija, strah je opravdan, oprez je opravdan, ali panika je uništavajuća. Da bi izbjegli paniku, jer uvijek ima provokatora, lažnih informacija i šumova na vezi, najvažnije je da komunikacija bude transparentna i otvorena.

Na pitanje imaju li dovoljno opreme rekao je da "opreme nikad dosta", ali da ju imaju te da ju racionalno koriste.

- Svaki drugi dan u bolnici imamo naš vinogradski stožer i jedna od glavnih tema je racionalna upotreba opreme, rekao je Zovak te poslao apel hrvatskim građanima: ostanite u svojim domovima, napravit ćemo što možemo.

- Ima i među nama bolesnika i u izolaciji, ali sustav se drži, rekao je.

Profesor Zovak je istaknuo i da su pacijenti oboljeli od malignih bolesti prioritet i da tu nema kompromisa.

- Njihova terapija se ne odgađa, kao ni operacija. Najnormalnije živimo taj život. Na neko vrijeme možemo odgoditi pacijenta zakazanog za operaciju vena bez ugroze za njegov život, ali za pacijenta s malignom bolesti nema čekanja, rekao je.

Pogledajte razgovor: