Od koronavirusa 382 oboljelih u Hrvatskoj

Na konferenciji Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u Republici Hrvatskoj novooboljelih 21, te da je ukupni broj oboljelih od koronavirusa u ovom trenutko 382.

Naveo je da je broj testiranih 3159, a broj ozdravljenih je 16. Iz Zagreba je otpušteno 14 osoba, te po jedan iz Rijeke i Varaždina.

Božinović je precizirao da je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina, dok je 47 inspekcijskih izvida u tijeku.

Dodao je da je inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije.

Upitan za navodno postojanje osoba koje se lažno predstavljaju kao dezinfikatori kako bi činili kaznena djela, odgovorio je da svu svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno angažirani tijekom krize.

- Mogu s vama podijeliti samo razočarenje zbog toga što postoje oni među nama koji ovu situaciju koriste da bi dodatno zaradili na dječjoj hrani , dezinfekcijskim sredstvima, na pelenama, tjestenini, na svemo onome što nam je u ovom trenutku potrebno, kazao je Božinović.

- Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi, dodao je.

Pohvalio je kriminalističku policiju koja ''uspješno rješava sva pitanja koja su vezana za kršenje propisa tijekom krize''.

Božinović je zahvalio zemljama koje su zbog potresa donirale pomoć Hrvatskoj.

- Osobito se zahvaljujem Italiji koja je poslala 26 šatora na napuhavanja, a svi znamo kroz kakvu krizu ona prolazi. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti', zaključio je.

Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, Krešimir Capak izvijestio je koliko ima oboljelih po županijama.

- U Zagrebu je 177, Istarskoj županija 34, Krapinsko-zagorskoj 28, Primorsko-goranskoj 28, Dubrovačko-neretvanskoj 19, Osječko-baranjskoj 19, Splitsko-dalmatinskoj 17, Karlovačkoj 16, Šibensko- kninskoj 15, Varaždinskoj 11, Sisačko-moslavačkoj 5, Zadarskoj 3, Zagrebačkoj 3, Brodsko- posavskoj 2, Bjelovarsko- bilogorskoj 2, Ličko-senjskoj 1.

Božinović je uptan smiju li trgovci i poštanski uredi zabraniti ulaz osobama bez maski, ministar je odgovorio kako je razgovarao s nadležnima u Hrvatskoj pošti te da za to nema nikakvog razloga jer su poštanski službenici odvojeni  staklenim stjenkama od stranaka a tamo gdje nisu nabavit će se odgovarajuće zaštitne maske.

Kad je riječ o trgovinama rekao je kako postoje mjere i upute kako treba postupati, a svaki konkretan primjer će se rješavati kroz upute stožerima na lokalnim razinama koji će djelovati u tim situacijama.

Još jednom je poručio poslodavcima da su dužni svoje poslove obavljati s minimumom potrebnih radnika i provesti sve propisane epidemiološke mjere.

- Svatko tko ne provodi epidemiološke mjere podliježe istim kaznenim i prekršajnim odredbama kao što je to slučaj oko kršenja mjera samoizolacije, rekao je Božinović.

Vezano uz mogućnost da se roba domaćih proizvođača s tržnica prodaje u trgovačkim centrima, odgovorio je kako Ministarstvo poljoprivrede radi online platformu za sve proizvođače hrvatskih proizvoda.

- Trenutak je da se svi oni koji su podcjenjivali važnost hvatanja tehnološkog koraka s najrazvijenima prebace na taj način poslovanja. Tako će pomoći da održimo epidemiološku situaciju pod kontrolom sutra kada to prođe bit će puno konkurentniji na tržištu. Ovo je ternutak da počnemo razmišljati i na taj način, kazao je Božinović.