Osječko-baranjska županija: raste broj novozaraženih, što se poduzima?

U Osječko-baranjskoj županiji četiri nova potvrđena slučaja koronavirusa. Većina se pridržava propisanih mjera i samo se tako može smanjivati broj novozaraženih koronavirusom. No problem stvaraju oni koji ih namjerno krše. Tako je zabilježen porast broja kršenja mjere samoizolacije. Policija će provjeravati napuštanje prebivališta i boravišta, a u slučaju kršenja kažnjavati.

U osječkom KBC-u s 4 novooboljela, ukupan broj do sada hospitaliziranih pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus u Osječko-baranjskoj županiji tako je porastao na 17.

- Ono što je dobro, velika većina je dobrog općeg stanja i subjektivno bez poteškoća, 4 bolesnika s lakšim poremećajem općeg stanja i jedan koji je srednje teškog općeg stanja za sada stabilan, izjavila je prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, dr. med./v.d. predstojnica Klinike za infektologiju, KBC Osijek.

Od sutra središnji osječki Dom zdravlja počinje uzimati uzorke koji će se testirati u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Uzorci će se uzimati u dvorištu centralne zgrade gdje će biti postavljen šator. Zbog blizine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gdje će uzorci biti svakodnevno dostavljani u 12 sati. Važno je da naši sugrađani ne mogu sami doći sami na testiranje, nego i dalje po preporuci epidemiologa, kazao je ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić.

Otkad su postavljeni policijski punktovi, u Osječko-baranjsku županiju ušlo je malo više od tisuću osoba. 23-oje ih je u samoizolaciji, oni su doputovali sami i nastavljaju je. U jednom danu zabilježeno je 19 kršenja mjere samoizolacije.

- Što se tiče kršitelja samoizolacije, do sada smo tolerirali na određeni način. Ako nećete biti sami u izolaciji, onda ćemo vas mi staviti u izolaciju, pa ćete biti pod našom kontrolom i našim uvjetima, izjavio je zapovjednik Stožera CZ-a Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Bez propusnica neće biti moguće napustiti prebivalište i boravište, što će policija strogo provjeravati i u slučaju kršenja kažnjavati.

- Maloprije sam razgovarao s inspektoratom, oni kažu da će prve sankcije biti oko 30 tisuća kuna. Nama nije cilj kažnjavati osobe, cilj je da se toga pridržavaju, da se zaraza ne širi, rekao je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

Župan Anušić također je istaknuo da se i na nacionalnoj i na lokalnoj razini radi na sustavu za pomoć i poljoprivrednicima i OPG-ovima.

Kontrole promet i snijeg

- Od noćas je na snazi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Na osječkom području, barem zasad, nema većih problema ni gužvi.

U borbi protiv virusa stajanja nema. Ne ometa je ni hladnoća ni snijeg. Dario Zdelar putuje u Njemačku. Ondje živi i radi.

- Iskreno ne znam kako je u Njemačkoj, ali sam čuo da je otprilike jednako kao i kod nas. Idem vidjeti sada, kazao je Zdelar.

Ući ili izići iz grada mogu samo oni koji imaju propusnice. I valjane dokumente. Ostalima preporuka - ostanite doma. Na osječkim ulicama samo oni koji moraju. Poštuju se pravila. Zbog toga utihnuo je i "trbuh grada". Nema kupaca, ni prodavača. No, do njihovih se proizvoda može. Na Facebook stranici Grada Osijeka piše da je tržnica jučer tijekom dana objavila popis svojih certificiranih proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Njih 75. Ta imena i njihove kontakte možete pronaći na web i Facebook stranici tržnice.

A oni će naći siguran put do građana. Za one koji moraju na posao osiguran je i izvanredni gradski prijevoz, uz naravno, potvrdu poslodavca.